En flicka hämtar vatten i familjens kastruller och kittlar på grund av vattenbristen i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Sveriges Radio

Situationen i Jemen allt mer akut

Den fredliga revolutionen i Jemen verkar ersättas av något som mest liknar ett inbördeskrig. Granatattacker och öppen skottlossning på gatorna dödar varje dag mellan 20 och 30 personer i de största städerna Sanaa och Taiz. Ekot har som ett av mycket få medier lyckats ta sig in i Jemens huvudstad Sanaa.

Böneutroparen kallar till eftermiddagsbön, och folket i gamla stan i Sanaa skyndar in till moskén. Men inte för att be. Istället samlas alla, mest kvinnor och barn, vid vattenkranarna strax innanför entrén.

Plastbunkar, kastruller och hinkar fylls med vatten. En sexårig pojke säger till sin yngre bror att fylla upp nästa bunke medan han springer hem med en skvimpande kastrull på huvudet. fem-barnsmamman Saade säger att hon egentligen borde vara hemma och be, men hinner inte.

– Vi har inget vatten, inga pengar, vad ska vi ta oss till? De bråkar om vem som ska vara president, och vi lider, säger Saade.

Saade syftar på president Ali Abdullah Saleh och hans värsta konkurrent, den avhoppade generalen Ali Mohsin al-Ahmar. Mohsin vände sig emot Saleh i våras, i protest mot regimens våldsamma attacker på de hundratusentals demonstranter som kräver presidentens avgång.

Mohsins soldater skyddar den stora gatukorsning som demonstranterna ockuperar sedan i januari, något som för regimen har blivit ännu en anledning att medvetet attackera protesterna. Samtidigt har striderna spridit sig till helt nya delar av staden, och varje dag hörs skottlossning från krypskyttar uppe på hustaken och ljudet av granatattacker mot hus, skolor och marknader.

– Männen satt så här, på marken, visar 12-åriga Osama al-Ghorbani. Granaten träffade den ena av dem i magen, och granatsplittret skar av halsen på hans kollega. Det saknas fortfarande delar av kropparna, en hand och ett ben!

På marken bredvid oss ligger en massa blod och odefinierbara bruna bitar. Det var det enda som blev kvar av de två elektrikerna efter attacken i går morse.

– De skulle ju bara försöka fixa el till oss här i kvarteret, säger Osama, vad hade de gjort för fel?

När jag säger hejdå och går därifrån så springer Osama efter mig, och säger till mig att sätta på bandspelaren.

– Du måste berätta allt vi sagt, med alla detaljer, så folk utomlands förstår hur vi lever. Vi har ingenting; inget vatten, ingen el, ingen gas, ingen mat. Vi behöver hjälp, säger hon.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".