Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jurister JO-anmäler Försäkringskassan

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 06.40
"Det är inte en rättssäker tillämpning"
(2:19 min)
Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan. Foto: Scanpix

Juristerna på LO-TCO Rättsskydd anmäler i dag Försäkringskassan till Justitieombudsmannen, JO. Enligt LO-TCO Rättsskydd gav Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson felaktiga uppgifter i Ekots lördagsintervju.

Striden gäller uttrycket "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga", alltså hur lång tid handläggarna på Försäkringskassan anser att arbetsförmågan måste vara nedsatt för att bevilja sjukersättning.

I förra veckan kom den högsta förvaltningsdomstolen med vägledande domar. Och Försäkringskassans ledning drog då slutsatsen att kassans beslut hittills varit korrekta.

Så här sa generaldirektör Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju:

– Det här är precis nu på det sätt som Försäkringskassan tillämpat lagstiftningen, det vill säga det är inte resten av livet. Det vi har gjort, det är inte bakläxa, det är en bekräftelse på den väg vi har arbetat.

Men Dan Eliasson har fel, hävdar Kerstin Burman som är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Och hon bifogar i anmälan till JO sju beslut i olika sjukersättningsärenden som styrker det.

Där har Försäkringskassans handläggare tydligt skrivit att "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" ska bedömas som "livslångt", "för alltid bestående", "för all överskådlig framtid = livslångt" och "livet ut".

Kerstin Burman på LO-TCO Rättsskydd anmäler nu Försäkringskassan till JO för att hon ser en fara i att generaldirektören och Försäkringskassans jurister framställer handläggarnas beslut på ett sätt som inte överensstämmer med verkligheten.

– Jag kan inte se att Dan Eliasson då har en kontroll över hur Försäkringskassan har tillämpat de här reglerna, säger Kerstin Burman.

Och vad kan det leda till?

– Det är inte en rättssäker tillämpning.

Lasse Kronfjäll, vars sambo Maria lider av kroniskt trötthetssyndrom upplever att Försäkringskassans ledning och Marias handläggare gör olika bedömning av hur lång tid "stadigvarande" egentligen är.

Lasse hjälper Maria att driva hennes fall eftersom hon själv inte har kraft nog, och i Marias beslut står också "att med stadigvarande menas att arbetsförmågan är nedsatt livslångt".

– Det står ju ordagrant att det krävs livslångt. Jag har inte kunnat tolka det på något annat sätt. Hade jag vetat att det kanske bara krävs några år, då hade jag också tagit med det i överklagan som jag har skrivit åt Maria, säger Lasse Kronfjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".