Rättsmedicinalverket vill se över rutiner

"Det finns risk för en övertolkning"
2:19 min

Efter kritiken som den senaste tiden riktats mot Rättsmedicinalverket för brister i verkets rättskemiska analysmetoder, vill nu myndighetens eget insynsråd veta om rutinerna har förändrats.

Professor Niels Lynöe är ledamot i Rättsmedicinalverkets insynsråd.

– Vi måste få reda på vilka åtgärder man har eller att man i alla fall ser över rutinerna som gäller inom rättskemin, säger han.

För en vecka sedan friades den dråpåtalade läkaren av Solna tingsrätt efter en mycket uppmärksammad rättegång. Enligt åklagaren hade hon för tre år sedan medvetet injicerat en dödlig dos narkosmedel i ett döende spädbarn av barmhärtighet.

Själva stommen i åklagarens bevisning var ett rekordhögt analysresultat från Rättsmedicinalverket. Men det underkände rätten efter flera belysta brister som togs upp under rättegången.

Läkarens advokat Björn Hurtig förhörde Rättsmedicinalverkets kemist Gunilla Thelander om till exempel att laboratoriumet som undersökte narkosmedelkoncentationen i barnets blod saknade formell ackreditiering för det medlet och att det saknades detaljerad metodbeskrivning för hur blodprovet skulle spädas.

Johan Ahlner, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket, vittnade under rättegången om att analysresultaten varit pålitliga. Men efter kritiken har man gjort en intern revision och ändrat vissa rutiner.

– Bland annat gällde det rutiner för spädning av prov, vilket är centralt i det här fallet och det har vi givetvis rättat till, säger han.

Verket kommer nu också att ansöka om speciell ackreditering för att analysera spår av narkosmedlet Tiopental, enligt Johan Ahlner.

Professor Niels Lyneö är bekymrad över det framtida förtroendet för Rättsmedicinalverket, och han vill även diskutera de instruktioner som rättsläkarna har från polis och åklagare att själva komma med egna bedömningar av analysresultatet. I det här fallet kan det ha varit för vågat menar han.

– Det finns risk för en övertolkning och jag ser anledning att se över rättsläkarnas instruktioner och rutiner så att man undviker liknande händelser i framtiden, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".