Saab bekräftar: Kinesiskt köp klart

5:03 min

Saabs vd bekräftar att de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da köper Saab Automobile. Till P4 Väst säger Victor Muller att framtiden är säkrad. Rekonstruktören Guy Lofalk drog under morgonen tillbaka sin begäran om att stoppa rekonstruktionen av bolaget.

Biltillverkaren Saab blir kinesiskt. Saabs vd, Victor Muller bekräftar nu för P4 Väst att företaget är sålt till kinesiska Youngman och Pang Da.

– Det är fantastiskt, framtiden är säkrad. Det här banar nu väg för en ny chef som vi har letat efter länge, säger Victor Muller till P4 Väst.

Tack vare att rekonstruktören under morgonen drog tillbaka sin ansökan om att rekonstruktionen ska avbrytas kommer rekonstruktionen nu fortsätta.

Saab tycks vara räddat, åtminstone för stunden. I dag på förmiddagen kom beskedet många väntat på, att kinesiska bolagen Youngman och Pang Da köper hela Saab. Enligt uppgifter till Ekot handlar det om 100 miljoner euro som kineserna får betala för bolaget.

Under morgonen drog även rekonstruktören Guy Lofalk tillbaka sin ansökan från tingsrätten i Vänersborg om att rekonstruktionen ska upphöra.

Pang Da och Youngman skall förvärva samtliga aktier i Saab Automobile AB", ett bolag som äger Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB.

I sin återkallelse skriver han förutom att kinesiska bolagen köper Youngman och Saab till 100 procent så kommer de skjuta till tillräckligt mycket pengar för att rekonstruktionen ska kunna fortsätta.

Det återstår fortfarande många frågetecken. Saab tillverkar bilar på licens från GM, vad säger de om affären? Hur kommer bolagen göra med de lån som finns hos Europeiska investeringsbanken? Och vad säger kinesiska myndigheten NDRC?

En presskonferens hålls 12:15, vi direktsänder den.

Ekot

Fråga

Diskutera Saab | #text=4723425#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista