Alexander Stojanovic och Andrea Jovanovic är några av studenterna i Belgrad som protesterar. Foto: Robin Olin/ Sveriges Radio.

Studenter protesterar mot dyra utbildningar

Målet är att hindra alla lektioner
1:56 min

Studentprotester pågår på olika håll i världen just nu. I Chile har studenterna demonstrerat under hösten, för bättre och billigare utbildning. Likadant i Grekland, där nedskärningarna drabbar skolan. Och nu protesterar också studenter på universitet i Belgrad i Serbien.

I en video som cirkulerat på nätet i Serbien svarar serbiska gummor och gubbar på hur mycket de betalat för sin utbildning under kommunisttiden. Svaret är ”ingenting”.

Videon är upplagd av studenterna som just nu ockuperar delar av Belgrads universitet för att protestera mot de dyra kursavgifterna.

– Där uppe sover vi, säger 20-åriga Andrea Jovanovic, och pekar på klassrummen en våning upp.

Målet är att hindra alla lektioner, förklarar Alexander Stojanovic.

– Vi försöker hindra lärarna att hålla lektioner. Så kan vi visa samhället att allt inte står rätt till här, säger han.

Bara toppstudenterna i Serbien får stipendium. De andra måste betala motsvarande 10 000 upp till 25 000 svenska kronor per år. Plus såklart allt annat som kostar när man studerar. Och det är dyrt, om man tänker på att många här tjänar runt 2 000 kronor i månaden.

Alexander Stojanovic säger att hans föräldrar inte har råd att betala. Kanske har han pluggat tre år i onödan, om han inte har råd med de sista terminerna.

– I slutändan vet man inte om man kommer kunna betala. Men jag försöker få det att gå ihop, säger han.

Studenterna här vill inte gå tillbaka till kommunisttiden, säger de. Idén med videon var att visa att utbildningen faktiskt var gratis då. Och det borde den ju kunna vara nu också. Men kanske drömmer vi bara, säger Andrea Jovanovic.

– Kanske är vi drömmare. Men vi behöver ha den där gnistan och känna att vi kan göra någonting, att det är möjligt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".