FN:s sändebud i Afghanistan Staffan de Mistura

FN tvingar afghansk polis att stoppa tortyr

"De måste straffas"
1:41 min

Om inte polisen i Afghanistan slutar att tortera fångar hotar FN att strypa det ekonomiska stödet till uppbyggnaden av den afghanska polisen. Det säger Staffan de Mistura, FN:s speciella sändebud i Afghanistan i Ekots lördagsintervju.

Enligt en färsk FN-rapport är det vanligt att afghanska poliser använder tortyr och de Mistura anser att ansvariga polischefer ska straffas.

– Det är det vi har efterfrågat i rapporten, att de som har använt tortyr ska straffas.

Rapporten från FN-kontoret i Kabul bekräftar de beskrivningar som tidigare getts av människorättsorganisationer; Att den polis som nu byggs upp med kraftigt ekonomiskt bistånd från västländer ofta torterar sina fångar.

FN har intervjuat närmare 400 fångar från 22 afghanska provinser och funnit att omkring 40 procent av dem har utsatts för tortyr.

FN:s rapport har redan lett till att Natos styrkor i Afghanistan avstått från att lämna över människor till afghansk polis, eftersom de då riskerar att behandlas brutalt.

Om myndigheterna inte går vidare och åtalar ansvariga polischefer hotar FN:s sändebud Staffan de Mistura att stoppa biståndspengar till de polisstationer där fångar torteras.

– Om tortyren inte upphör då kan vi gå vidare och dra in pengar för dom stationer som har chefer som ansvarar för tortyr, säger de Mistura.

– Två polischefer har redan förflyttats men det räcker inte de bör också straffas med fängelse.

Om tortyr är så vanligt i afghanska häkten som FN-rapporten tyder på kan det dock bli svårt att straffa alla ansvariga, anser de Mistura;

– Nej det är inte realistiskt,  det måste jag säga. Men de har förstått att det internationella samfundet inte kan acceptera tortyr. Skillnaden mellan dem och talibanerna ska ju vara att de inte torterar.

– Om nästa rapport inte visar på förändring, då kommer vi att reagera hårdare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".