Många ska säga sitt om Saab-affären

"En stabilare ägarstruktur"
1:13 min

Från Saabs sida och från kinesiskt håll finns viljan att genomföra affären men om försäljningen av Saab ska gå i hamn så är det fler parter som ska säga sitt. Martin Sköld, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att förre ägaren General Motors kommer att godkänna affären.

– Det skulle kunna vara så att GM ser konstellationen som en stabilare ägarstruktur, och att det i sig borgar för att de lättare kan ställa sig bakom en sådan här affär; om den går igenom hos myndigheter i Kina, säger Martin Sköld.

General Motors i Europa har valt att inte kommentera nyheten, de hänvisar till huvudkontoret i Detroit.

En annan part som ska uttala sig är Sveriges regering, men de inväntar fler officiella uttalanden från övriga inblandade parter innan de ger sin bild.

Riksgälden, som garanterar Saabs lån i Europeiska investeringsbanken, säger de återupptar sin ägarprövning av Pang Da och Youngman så fort ett nytt avtal finns. Det beräknas ta 2 till 3 veckor.

Martin Sköld tror att fabriken i Trollhättan blir kvar om Saab blir kinesiskt.

– Det går inte att avgöra men jag skulle tro att det inte finns någon anledning till att riva upp ett sådant beslut, till en början, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".