1 av 2
Tunisien inför nu nattligt utegångsförbud i Sidi Bouzid till följd av sammandrabbningarna där. Foto: Salah Habibi/Scanpix.
2 av 2
Det islamistiska partiets Ennahdas lokala kontor i Sidi Bouzid dagen efter det sattes i brand under våldsamma protester mot valresultatet. Foto: Chawki Boughanmi/Scanpix.

Våldsamma protester i Sidi Bouzid i Tunisien

1:36 min

I Tunisien visar det sammanräknade valresultatet att det islamistiska partiet Ennahda fick 90 av de 217 platserna i den konstituerande församling, som nu ska formulera landets nya författning. Samtidigt uppstod igår våldsamma protester mot valresultatet.

Tunisien inför nu nattligt utegångsförbud i Sidi Bouzid till följd av sammandrabbningarna där, uppger en källa på inrikesdepartementet till Reuters.

I staden Sidi Bouzid, startpunkten för hela den arabiska våren, marscherade I gårkväll hundratals personer i protest mot att deras parti förlorade sina platser i flera distrikt.

Partiets seger har ogiltigförklarats, därför att det misstänks för en smutsig kampanjfinansiering.

Demonstranterna brände bildäck och slog sönder fönster och dörrar till det segrande islamistpartiet Ennahdas kontor i staden.

Polisen fick skingra skarorna med tårgas.

Partiet, som fritt översatt heter Folkliga listan, kom fyra.

Det leds av en Londonbaserad affärsman, som hade mycket nära band med den störtade presidenten Ben Ali och kampanjen har drivits bland annat via affärsmannens egen tv-kanal.

I huvudstaden Tunis väckte hans framgång förvåning.

Islamistpartiet Ennahda har annars inte mött våldsamma protester, däremot mycket oro inför hur stor plats religionen ska få i det framtida Tunisien.

Valets stora segrare gör nu allt för att övertyga om att det kommer att försvara jämlikhet mellan könen i linje med Tunisiens sekulära tradition.

Det understryker också en vilja till samarbete med framförallt de två sekulära partierna, som kom tvåa och trea i valet, partier med människorätts- och antikorruptionsprofil.

Ennahda-partiet var bannlyst under president Ben Ali.

Nu fick det 41,47 procent av rösterna.

Det säger sig inte aspirera på presidentposten, däremot premiärministerposten.

De valen ska hållas inom ungefär ett år, är tanken.  

Två sekulära vänsterpartier fick näst flest röster.

Alice Petrén, Rom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista