Handläggare vid FK ändrar bedömning

"Det inte får ställas ett sådant krav"
2:02 min

Försäkringskassans chefsjurist bekräftar nu att handläggare har tolkat begreppet "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga", som att det ska gälla resten av livet.

– Att det har använts i ärenden, det är ju tydligt, säger Eva Nordqvist som är Försäkringskassans chefsjurist.

– Nu kan vi däremot gå ut och säga att det inte får ställas ett sådant krav. Det är väldigt bra att vi har fått ett sådant klargörande, säger hon.

Läget har varit oklart om Försäkringskassan, sedan lagen ändrades för tre år sedan, bedömt begreppet "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" på ett korrekt sätt.

Många menar att Försäkringskassan i själva verket har varit för hård i sina bedömningar de senaste åren när det gäller sjukas rätt att få sjukersättning.

I förra veckan kom några vägledande domar från högsta instans.

Efter det konstaterade generaldirektören Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju att Försäkringskassan inte haft som utgångs punkt att det ska gälla resten av livet.

– Vi har aldrig haft som utgångspunkt att det ska gälla resten av livet, utan vi ska göra individuella prövningar hela tiden, sa Dan Eliasson.

I dag anmälde LO/TCO Rättskydd Försäkringskassan.

De ser ett problem i att Försäkringskassans ledning går ut med att "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" inte tolkats som livslångt - samtidigt som försäkringskassans handläggare gjort det.

I anmälan bifogas sju exempel där begreppet livslångt används - i ett av dem konstaterar handläggaren: "problem kommer att föreligga kanske i decennier framöver men det går inte nu att hävda att besvären kommer att vara för alltid bestående."

– Framöver kommer ingen handläggare att uttrycka sig på det sättet, säger chefsjurist Eva Nordqvist.

Men om det nu har använts i ärenden och det är tydligt, varför säger Försäkringskassans chefsjurist, alltså du, och generaldirektören att det inte har använts?

– Vi har inte haft någon sådan generell tolkning att det här kravet ska ställas, att det ska vara livslångt eller fram till pension.

Då är det handläggarnas fel, de har bedömt det här fel?

– Det viktiga är att vi inte har haft någon sådan generell tolkning. Vilken betydelse det har haft att man har uttryckt sig så i ärendena det går inte att säga, säger Eva Nordqvist.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson avböjer en intervju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".