Ingen medvind för Demokraterna efter Occupy

"De vill bara utnyttja oss"
2:44 min

Demonstrationerna mot Wall Street fortsätter i USA utan att visa tecken på att mattas av och de har fått ganska stort stöd. Men enligt demonstranterna i Boston kan inte Demokraterna räkna med någon skjuts framåt av rörelsen.

En del demokrater drömmer om att protesterna ska förvandlas till en rörelse som ska lyfta fram Barack Obama i presidentvalet om ett år.

Men stödet för det verkar inte vara så stort - åtminstone inte i tältlägret "Ockupera Boston".

Demonstranterna har byggt upp en ganska välordnad tältstad i centrala Boston, med matservering, sjukstuga och en affär eller vad man ska kalla det med gratis utdelning av alla nödvändighetsprylar...

– Här tar vi hand om allt som folk har donerat som batterier, filtar, rengöringsmedel och så vidare, säger Nawontah Waters som jobbar i det provisoriskt uppsatta tältet.

– Vi får saker från privatpersoner men en del företag har också donerat.

Wall Street-protesterna har börjat få politisk betydelse. Demokraterna vet inte riktigt hur de ska förhålla sig men en del hoppas att det hela ska utmynna i en gräsrotsrörelse för Barack Obama fast från Nawontah Waters blir det nobben.

– Jag kanske kommer att registrera mig för att rösta, men jag kommer nog aldrig rösta i hela mitt liv, säger han.

– Jag tycker inte att det politiska systemet har något att erbjuda.

Opinionsundersökningar visar att ockupanterna har ett ganska stort stöd i USA med sina paroller om att den rikaste procenten nu måste dela med sig. Men många demokrater tror samtidigt att de kommer att skrämma bort folk genom sin ganska flummiga framtoning.

Som Dan, Dan the Bagelman som han vill kalla sig, i hans hatt sitter det knappar från samtliga hittillsvarande proteströrelser i USA.

– Demokraterna är bara ute efter att utnyttja oss, säger han

Han kallar republikanerna och demokraterna för republokraterna och menar att det inte är någon skillnad på dem. Många drar paralleller med Tea party-rörelsen. Den var och är också väldigt vildvuxen men den har gjort att det republikanska partiet fått förnyad energi. Kanske kan något liknande ske med Wall Street-rörelsen när det gäller Demokraterna.

– Jag hoppas att rörelsen gör att Demokraterna får lite ryggrad, säger Ruby Poltorak som är poet och precis har läst några av sina dikter vid protesterna.

– Men jag är tveksam till att rösta på Obama vid nästa val, han sitter i storföretagens knä.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".