Regeringen tror på ökad spritförsäljning

Regeringen räknar med att inkomsterna från skatt på alkohol kommer öka nästa år trots att mindre alkohol köps på Systembolaget och allt mer alkohol smugglas in. Det framgår av statens budget.

I en av budgetens tabeller står det hur mycket staten räknar med att få in på alkoholskatter. Prognosen för i år landar på drygt 10 miljarder kronor, men för nästa år ökar den till cirka 11 miljarder.

Trots att försäljningen på systemet stadigt sjunkit de senaste åren eftersom folk handlar allt mer alkohol utomlands, trots att en utredning nyligen föreslagit sänkt skatt på sprit.

”Märklig prognos”
Men regeringen tror alltså i budgeten att vi svenskar ska köpa mer sprit. I budgeten står att införseln av alkohol når sin kulmen under nästa år och att vi kommer börja köpa mer vin och öl på Systembolaget.

Socialdemokraten Kent Härstedt som är den som utrett frågan om spritskatten, tycker att regeringens prognos låter märklig.

– Vad det gäller införseln så delar jag inte den bedömningen och jag vet egentligen inte på vilka grunder de gör den. Vad det gäller konsumtionen av vin och öl så kan det ju vara så att de räknar in att restaurang- och pubförsäljningen kommer att öka något, men vad det gäller just skatteintäkter så påverkar det faktiskt bara på marginalen, i så fall.

Mindre intäkter
Om prognosen slår fel och staten får in lika mycket alkoholskatt som i år, handlar det om 700 miljoner kronor mindre i intäkter för staten, jämfört med budgeten. Regeringen är tvungen att gräva fram de pengarna någon annanstans.

Kent Härstedt tror inte regeringens på regeringens bedömning.

– Jag delar inte den bedömningen och vet inte riktigt hur man har kommit fram till de uppgifterna faktiskt. Jag kan inte se att det kommer att ske något magiskt trollslag här den närmsta tiden som kommer att göra att utvecklingen så drastiskt kommer att förändras.

Så det rimliga vore ett oförändrat intag av skatter alternativt en minskning av skatteintäkterna?

– Det är riktigt.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".