1 av 4
Juli 1011 och renoveringen av Bolsjoj är nästan avslutad. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.
2 av 4
Den renoverade teatern visas upp för pressen i juli 2011.Foto Alexander Zemlianichenko/Scanpix.
3 av 4
Kungen och drottningen såg Svansjön på "gamla" Bolsjoj 2001, till höger syns dåvarande ryske finansministern Alexej Kudrin.Foto:Scanpix.
4 av 4
Intriör från nyrenoverade Bolsjojteatern, bilden tagen uppifrån. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.

Bara eliten bjuden till Bolsjojs gala

I kväll händer det som musikälskande ryssar längtat efter i mer än sex år. Stora Teatern Bolsjoj på ryska återinviger med en galaföreställning. Men bara 1 740 specialinbjudna gäster får delta tillsammans med president Dmitrij Medvedev. Övriga får följa föreställningen live på nätet.

Premiärministern Vladimir Putin finns också i publiken.

Inte ens teaterledningen har fått vara med och bestämma vilka som ska få se årets föreställning. Presidentadministrationen har valt ut vilka som ska få glittra i kapp med teaterns artister.

– Här i Ryssland är det som alltid stängt och hemligt, klagar musikkritikern Marina Gajkovtij.

Orkesterns dirigent Vasilij Sinajskij lyfter taktpinnen exakt klockan 17.00. Samtidigt ska föreställningen gå att följa härpå nätet.

Kostnaden för renoveringen har rusat iväg samtidigt som datumet för återöppnandet av teatern hela tiden sköts fram. Den stängde i juli 2005 och först skulle det ta två år, sedan tre, sedan sas det bli 2009 och så nu mer än sex år senare är det dags.

Under arbetets gång har hela tiden nya problem uppstått, ett var att hela byggnaden höll på att sjunka ned i ett lermoras. Det krävdes kraftig pålning för att staga upp byggnaden.

Bolsjojchefen Anatolij Iksanov ville framförallt att ombyggnaden skulle göra teatern bättre tekniskt utrustad.

– Vi låg efter Europa med 100 år, sa Iksanov till ryska tidningar.

Något mycket påtagligt för besökare åren efter Sovjetunionens fall då det till och med hände att delar av kulisserna föll ned mitt under föreställningarna.

– Den nyrenoverade byggnaden står över alla konkurrenter, hävdar Iksanov.

Vid galapremiären kommer teaterns prima ballerina Svetlana Zakharova att delta. Hon har figurerat i reklam i brittiska tvkanalen BBC i sekvenser framför teatern, reklam både för det ryska och teatern, men eftersom Zakharova inte talar engelska är det en annan röst som hörs.

Den rumänska operadivan Angela Gheorghiu är också på scenen ikväll.

Förutom nätsändningen kommer föreställningen också att visas på 100-talet biografer över Ryssland.

Kontroverserna kring ombyggnaden har varit många, inte bara för att premiärdatum skjutits fram flera gånger utan också för att budgeten har spräckts ett antal gånger. Vad den egentliga kostnaden blev är inte helt klart, men det handlar om flera miljarder kronor.

– Vanligtvis brukar det handla om att riva ned och inte reparera, säger Michail Sidorov, som representerar det byggföretag Summa Capital som tog över projektet 2009.

Men nu har det verkligen handlat om att så respektfullt som möjlighet återställa teatern som den såg ut sedan den senast återuppbyggdes 1856 efter en brand.

En påtaglig skillnad är att guldemblemet med hammaren och skäran över scenen nu är borta. Istället finns den ryska tsarsymbolen en dubbelhövdad örn.

Inte heller ridån har längre tryck med hammare och skäran.

 För att återställa sidentapeterna i kejserliga logen tog det tre år. 

Akustiken har förbättrats och bland annat har antalet sittplatser minskats från tidigare 2 155.

För den vanliga biljettköpande publiken kommer första föreställningen att bli Glinkas Ruslan och Ludmilla, en typiskt rysk opera. Det blir den 2:a november.

Men Bolsjoj har också ovanligt nog engagerat en amerikansk balettsjtärna, David Hallberg för den kommande nya säsongen.

                 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".