Det finns ett anpassat högskoleprov för dyslektiker men inte för dyskalkyliker. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Högskoleprov inte matteanpassat

Inte fusk med miniräknare
2:18 min

I dag skrivs det nya högskoleprovet där matematik har fått en större tyngd, men det finns inget anpassat prov för personer med diagnosen dyskalkyli.

För dyslektiker finns ett anpassat prov sedan många år men för dyskalkyliker, som har problem med matematik, finns det inget.

– Jag ville så gärna få det här att funka så jag köpte en bok som var anpassad för högskoleprovet, säger Pernilla Teuchler som tidigare gjort högskoleprovet och då hade stora problem med matematikdelen.

– När jag öppnade boken så tänkte jag bara att det finns inte en chans, jag klarar inte det här.

Men sen ändrade hon sig och började traggla sig igenom boken.

– Jag fattade egentligen inte mer efter det och när jag gjorde högskoleprovet igen så fick jag höga poäng på engelska och svenskadelen men matematiken var körd.

Dyskalkyli är matematikens motsvarighet till dyslexi, och en dyskalkyliker kan ha problem med exempelvis att uppfatta hur stort ett tal är eller göra enkla beräkningar.

Ann-Louise Ljungblad är rådgivare på Specialpedagogiska Skolmyndigheten, och hon tycker att det borde finnas ett anpassat prov. Hon drar paralleller till det prov dyslektiker får, där exempelvis vissa delar läses upp.

– Man skulle behöva en miniräknare och en matematisk formelsamling för att kunna komma till sin rätt.

Är det inte fusk med miniräknare?

– Nej det är det inte, det här handlar om ett funktionshinder som inte är av övergående natur utan något som man kanske får jobba med hela livet. Man kanske aldrig blir en snabb huvudräknare men man kan ändå hit sätt och strategier att jobba. Då är det upp till oss i systemet att stödja detta på bästa sätt.

Högskoleverket, som ansvarar för högskoleprovet, ska enligt lagen främja likabehandling oavsett funktionshinder.

Nu har högskoleprovet just gjorts om och lägger mer tyngd på den matematiska delen, men arbetet med att anpassa provet har bara just påbörjats, enligt Åsa Rurling, ansvarig för provet på Högskoleverket.

– Nu är vi i det läget vi är, Högskoleverket har beslutat att införa det här nya provet, säger hon.

– Man kan diskutera i vilken ordning saker och ting ska komma men nu är det så här och vi ska se över vad vi kan göra.

Det är inte klart när ett prov anpassat för dyskalkyliker kan komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".