Lovar snabba pengar till Saab-rekonstruktionen

Löner till anställda som ska betalas
2:51 min

Många har dragit en suck av lättnad i dag när biltillverkaren Saab till slut tycks ha hittat en lösning på sina ekonomiska problem. De två kinesiska bolagen Youngman och Pang Da köper hela Saab för omkring 900 miljoner svenska kronor. Det är dock fortfarande mycket som ska klaffa för att affären ska kunna gå i lås.

Efter flera dagars intensiva förhandlingar och med kniven mot strupen kom till slut Saabs ägare Swedish Automobil med Victor Muller i spetsen överens med de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da. Kineserna köper hela Saab för omkring 900 miljoner kronor.

Youngman, ett familjeföretag som tillverkar bussar, kommer äga 60 procent och Pang Da, stor återförsäljare av bilar i Kina, kommer äga 40 procent.

De två bolagen har nu lovat att snabbt betala in pengar till Saabs rekonstruktion, som nu alltså fortsätter. Det är bland annat löner till anställda som ska betalas och några Saabanställda ska i dag ha fått sina löner för oktober.

Fackliga företrädare bekräftar för Ekot att de första lönerna ska ha börjat betalas ut under fredagen. Pengarna kommer från såväl från lönegarantin som från Saabs egen kassa.

Under tiden som rekonstruktionen av företaget pågår täcks de anställdas löner av lönegarantin. Länsstyrelsen har skickat pengarna till Saab, men den största delen av pengarna har ännu inte betalats ut.

Förutom den kortsiktiga finansieringen ska även bolagen de kommande åren satsa omkring fem miljarder kronor på Saab.

Saab har miljardskulder och mycket av det ligger hos underleverantörer, som nu ser en förhoppning att få tillbaka pengar.

Att det ser ut att bli just kinesiska ägare ger också förhoppningar, säger Fredrik Sidahl, vd för fordonskomponentgruppen, som organiserar underleverantörerna.

- Det betyder att det finns en stor möjlighet för oss att följa med de här två ägarna ut i Kina, och kunna göra affärer och leverera komponenter även i det landet, säger han.

Än är inte faran över för Saab. Avtalet med kineserna har flera villkor och affären måste godkännas av flera parter.

Europeiska investeringsbanken EIB, svenska Riksgälden, regeringen och det kinesiska departementet NDRC.

Svårast blir nog att få godkänt av Saabs tidigare ägare GM, tror Saabs vd, Victor Muller

- Det här är en transaktion som kräver många medgivanden av GM. Alla måste tas under övervägande så det kommer att bli mycket jobb, säger han.

Sedan tidigare är GM djupt involverat i Saab och det är många olika delar man måste komma överens om, något som kräver mycket arbete.

Saab har många tuffa förhandlingar framför sig, men en sådan här dag är det glädje som gäller, säger Kjell-Åke Linderberg, som jobbar på Saab.

- Det är positivt för Saab som företag, för de anställda, för regionen. Alternativet hade inte varit roligt, så det känns bara bra.

Det har varning många avsiktsförklaringar, litar du på det här?

- Jag litar inte på något innan jag sett det svart på vitt, oavsett vad det handlar om så ska det ju vara klart. Intentionerna är däremot väldigt positiva, säger Kjell-Åke Linderberg.

Erika Mattsson och Mattias Danielsson bor i Trollhättan ser också en ljusning nu.

– Jag tror att det kan bli bra, de kommer nog att ha kvar det i Trollhättan, och så tror jag att de som jobbar där kommer att jobba kvar, säger Erika Mattson.

– Jag tycker det är bra att det händer någonting i köpefrågan så att de som jobbar där slipper gå i ovisshet, säger Mattias Danielsson.

Fråga

Diskutera Saab | #text=4723425#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".