Grekland hoppas att ett avtal med Schweiz ska ge Grekland mer i skatteinkomster. Foto: Fabrice Coffrini/Scanpix

Grekland förhandlar med Schweiz om skatt

"Schweiz skicka pengarna anonymt"
1:21 min

Grekland förhandlar nu med Schweiz om att stoppa välbeställda grekers flykt från skatt i hemlandet, efter att de har placerat sina tillgångar på bankkonton i Schweiz.

– Målet är att reglera de grekiska skattebetalarnas tillgångar i Schweiz och att lägga en skatt på inkomster från investeringarna. Schweiz ska sedan skicka pengarna anonymt till de grekiska myndigheterna, säger Mario Tuor på statssekretariatet för internationella finansärenden.

De tillgångar som grekiska skattebetalare redan har deponerat i bankvalven i Schweiz ska regleras och framtida inkomster ska beskattas. Skattepengarna ska sedan skickas anonymt till den grekiska staten.

Schweiziska medier har uppskattat de grekiska tillgångarna i Schweiz till 290 miljarder euro, men den siffran ifrågasätts som överdriven.

I förra veckan meddelades att Schweiz för kan tänka sig att öppna sitt slutna banksystem för att stoppa skatteflyktingar. Uppgörelser liknande den grekiska, finns med Tyskland och Storbritannien och fler länder är intresserade

– Den schweiziska attityden till banksekretess är oförändrad, men vi ser också att stater har rätt till sina skatteintäkter, säger Mario Tuor. Skyddet för den enskildes rätt till anonymitet är fortfarande väldigt viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".