Saab-fabriken i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Lättnad hos Saabs underleverantörer

"Det kunde inte ha kommit en bättre nyhet"
1:31 min

För Saabs alla underleverantörer har det varit en nervös tid med alla turer hit och dit den senaste tiden. Vd:n för underleverantörernas branschorganisation, Fordonskomponentgruppen, Fredrik Sidahl, är förstås glad i dag.

– Med tanke på alla de leverantörer och den teknikutveckling som Saab och Volvo tillsammans driver i Västsverige så kunde inte den här nyheten vara bättre på en fredag förmiddag, säger Fredrik Sidahl.

Fredrik Sidahl hoppas också att det här kan öka exportmöjligheterna för svenska underleverantörer.

– Naturligtvis kommer det at bli så och det förstår alla att precis som Volvo bygger sina fabriker för den inhemska kinesiska marknaden så kommer det naturligtvis på sikt bli fabriker för Saab Automobil för den kinesiska marknaden. Och därmed också möjligheter för våra leverantörer att var med på den här resan, säger han

Också vd:n för västsvenska handelskammaren, Johan Trouvé, är glad i dag men höjer ändå ett varningens finger för att allt inte är klart än.

Flera aktörer måste ge sitt godkännande, bland andra Saabs tidigare tillverkare GM. 

– Och där tror jag inte att det är helt klart och tydligt. De har tidigare sagt att de inte accepterar ett hundraprocentigt ägande från kineser, säger Johan Trouvé.

Men om affären nu blir av så är det till stor del Saabs vd Victor Mullers förtjänst anser Johan Trouvé.

– För det första har han sett till att företaget inte lades ner för snart två år sedan. Nu har han varit den som har knutit upp kontakten med de kinesiska företagen.

Om du till slut ska uppskatta i procent att det här blir verklighet?

– Åttio procent, svarar Johan Trouvé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".