Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rättegången i Etiopien

Svensk advokat oroad över rättssäkerheten

Publicerat lördag 29 oktober 2011 kl 04.01
"Bilderna saknar relevans för huvudfrågan"
(2:58 min)
1 av 4
Bilder ur förundersökningen mot de två fängslade svenska journalister i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson.
2 av 4
Bilder från förundersökningen mot Johan Persson och Martin Schibbye.
3 av 4
Lista på vad som beslagtogs av de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson när de greps i Etiopien.
4 av 4
Lista på vad som beslagtogs av de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson när de greps i Etiopien.

Den svenska advokat som härifrån Sverige hjälper de terroråtalade journalisterna i Etiopien är bekymrad över rättssäkerheten nu när rättegångsförhandlingarna har startat. På tisdag ska åklagaren lägga fram sin bevisning inför domstolen i Addis Abeba. Ekot har läst åtalet som nu finns i en engelsk översättning.

I de förhörsdokument som Ekot har läst beskriver Martin Schibbye och Johan Persson hur de till fots och med bil reste mot Ogadenområdet för att göra reportage. Deras researchfrågor i mail till olika personer finns med bland åtalsdokumenten. Där finns också en lista med beslagtagna saker som en dator, kameror och en kompass.

På suddiga bilder ser det ut som om både Martin Schibbye och Johan Persson håller i vapen. I åtalet står det att det är från deras eget filmmaterial. Tidigare har vi bara sett bilder på Persson med vapen. Enligt åtalet har de fått vapenträning. Svenskarnas advokat i Sverige, Thomas Olsson, har inte sett alla bilderna förut.

– Jag finner inte dem särskilt allvarliga. På juristspråk skulle man säga att de är besvärande ända tills den punkt där man kan kartlägga var bilderna har tagits.

Det var i Somalia de kände på några vakters vapen, men det saknar relevans för huvudfrågan i rättegången, menar Thomas Olsson.

Det är svenska ambassaden som låtit göra en översättning av åtalet och offentliggjort det, men engelskan är ofta mycket dålig. Etiopienexperten Ketil Tronvoll säger till Ekot att alla lager av bristfälliga översättningar riskerar att göra att journalisterna hamnar vilse i processen, Lost in translation. Frågan är om förhörsledare medvetet kan ha förvrängt deras ord.

De anhöriga och Thomas Olsson är särskilt bekymrade över bristerna i tolkningen inne i rättssalen och försöker få till förbättringar.

– Att inte förstå vad som sker i en rättegång försvårar ju naturligtvis för Martin och Johan att i avsevärd mån att ta tillvara sina rättigheter.

Han tycker att det har gått trögt i kontakten med de etiopiska försvarsadvokaterna och undrar om de gör sitt yttersta. I värsta fall är manuset redan skrivet för hela rättegången, säger han. 

– Att alla bara agerar för att fullgöra sina roller och att det helt enkelt rör sig om en skådeprocess. Att advokaterna förefaller vara så passiva är något som har fått mig att reagera.  

Men Thomas Olsson poängterar att försvaret kanske tar mer fart när åklagaren har gjort sin presentation och att det kanske är han som kan för lite om det etiopiska rättssystemet. Nu försöker han övertyga redaktörer i Sverige, som har erbjudits artiklar av de två journalisterna, att resa till Etiopien och vittna om att journalisterna skulle göra reportage och inte bedriva terror.

Men det finns en oro hos redaktörerna själva för att de kan bli gripna och misstänkta för terror, eftersom lagen är så vid.

– Det är en fråga som vi håller på att reda ut, vad de eventuellt får för ställning när de kommer ner till Etiopien och om de riskerar att bli anklagade för någonting, enbart på den grund att de har uttryckt intresse för att publicera det här reportaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".