Arabförbundet ökar pressen på Syrien

Arabförbundets utrikesministrar har skickat en skarpt formulerad uppmaning till Syriens president Bashar al-Assad, där de fördömer det fortsatta dödandet av civila.

I uttalandet står det också att den arabiska ministerkommittén hoppas att den syriska regeringen i fortsättningen istället gör tillräckligt för att skydda civilbefolkningen.

Uppmaningen från Arabförbundet utrikesministrar kom samtidigt som en Londonbaserad människorättsgrupp, Syrian Observatory for Human Rights, uppger att uppemot 40 civila syrier dödades av säkerhetsstyrkor på fredagen i städerna Homs och Hama i västra Syrien.

Kalifornienbaserade IT-bolaget Blue Coat Systems medgav på fredagen att Syrien använder företagets produkter för att blockera internetanvändares möjlighet att utnyttja webbsidor. Utrustningen har enligt företaget sålts till Iraks kommunikationsdepartement och på ett "mystiskt sätt" kommit att användas i Syrien.

Blue Coat Systems uppger att företaget inte har någon information om hur den hamnat i Syrien, som har en lång gräns mot Irak.

USA förbjuder export av teknik och utrustning till Syrien, som kan användas för att blockera webbsidor.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".