RFSU vill lära föräldrar att prata om sex

Många föräldrar är osäkra
1:39 min

Föräldrar vet inte hur de ska prata med sina barn om sex. Det har RFSU märkt och släpper därför i dag en manual för föräldrar om hur man ska prata med barn upp till tolv år om deras sexualitet.

Materialet är riktat till unga barn upp till tolv år gamla eftersom RFSU anser att även små barn behöver prata om sin sexualitet. Barnpsykolog Marie Carlsson tycker att initiativet är välbehövt.

– Dagens föräldrar behöver tyvärr mycket coachning i alla frågor, och det tycker jag är sorgligt att se att många föräldrar är så osäkra på saker, säger barnpsykologen Marie Carlsson som tycker att initiativet är välbehövt.

– Många tänker också att "det får de ju från skolan" eller "det ser de ju på nätet" men som förälder har man ett ansvar att prata med dem om detta.

Flera föräldrar som Ekot har pratat med säger att det är svårt att prata med barn om såna här frågor. 

– Elva och nio år då är det inte läge för det än känns det som, säger en förälder.

När är det läge?

– Ja, det är väl individuellt beroende på hur de utvecklas.

I manualen kan man bland annat läsa om vad som är normalt ålderrelaterat sexuellt beteende och vad som bör ses som olämpligt.

Beteendena är indelade i åldergrupper och gröna, gula och röda fält. Ett barn 6-9 år som onanerar tvångsmässigt inför andra är ett exempel på ett beteende som inte är acceptabelt och som föräldrar bör göra något åt.

Man har på RFSU märkt av att föräldrar har en tendens att skjuta upp samtalen om sex till dess att barnet kommer in i tonåren och Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU som har varit med och skrivit manualen, säger att detta kan få mycket tråkiga konsekvenser.

– I allra värsta fall så är det ju så att barn kan vara med om saker som de tycker är tråkiga på riktigt, och har man inte byggt upp en relation där man kan tala om saker som är kopplade till sexualitet, så kommer det att vara svårare för det här barnet att prata med en vuxen om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".