1 av 2
Demonstranterna har bor i tält utanför katedralen. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio.
2 av 2
Protesterna utanför Londonbörsen och St Pauls-katedralen har pågatt i två veckor. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio.

S:t Pauls-katedralen vill vräka demonstranter

"Vi gläds åt att vi åter kan hålla gudstjänst"
2:22 min

I går öppnade S:t Pauls-katedralen i London igen efter att ha varit stängd i en vecka sedan demonstranter ockuperat torget utanför. Demonstranterna protesterade mot Londonbörsen som ligger i närheten. Kyrkan tänker nu försöka vräka demonstranterna, rapporterar Sveriges Radios Londonkorrespondent.

– Vi gläds idag åt att vi åter kan hålla gudstjänst i en öppen katedral sa, domprosten Graeme Knowles när katedralen öppnade igen efter det längsta uppehållet sedan blitzen under andra världskriget.

För en vecka sedan stängde katedralen eftersom man inte ansåg sig kunna garantera säkerheten för alla de tusentals turister som besöker katedralen varje dag.

Lägret utanför hade då vuxit så pass att det ansågs vara en hälso- och brandfara.

Judy Clarke från London, som åter igen besökte sin katedral var mycket upprörd över havet av tält utanför.

 – Jag sa till en av dem i att de borde hitta en betydligt mer passande plats inne i centrala London helst shoppinggatan Oxford Street, säger Judy Clarke.

Hon kan mycket väl få som hon vill för ungefär samtidigt som Graeme Knowles inledde gudstjänsten lämnade kyrkans och stadens advokater in en stämningsansökan för att få de protesterande vräkta från torget.

Det fick en av de högsta prästerna i församlingen att säga upp sig eftersom han ansåg att kyrkan gav sig in på en väg som ofrånkomligen skulle sluta med en konfrontation med demonstranterna.

Men domprosten Graeme Knowles försvarar beslutet att gå till rätten.

 – Man önskar att man kunde stödja deras rätt att protestera, men det blir svårt när det påverkar katedralens verksamhet, säger Graeme Knowles.

Men André från Bordeaux i Frankrike och som tältat på torget i en vecka tänker inte flytta på sig.

Han befarar att det kan bli våldsamt om man försöker flytta på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".