Australiens regering oroad över stoppade flyg

Regeringen är "mycket oroad" över Qantas beslut att ställa in alla sina flygningar. Det säger transportminister Anthony Albanese enligt AFP.

- Vi är väldigt oroade av Qantas åtgärd som vi fick reda på först mitt på eftermiddagen, utan någon förvarning från Qantas i något läge, sade Albanese till journalister.

Australien är mellan sex och åtta timmar före Sverige.

Qantas kommer att erbjuda hotellboende och andra flygningar till de resenärer som redan påbörjat sin resa och som inte kan komma hem till följd av flygstoppet.

Vd Alan Joyce har anklagats för att köra bolaget i botten samtidigt som han själv fått stora ersättningar.

Chefen för ingenjörsfacket, Steve Purvinas, har varnat för att protesterna skulle kunna pågå till mitten av 2012 medan ledaren för markpersonalen hotat med en 48-timmarsstrejk.

På lördagen beskyllde Joyce facken för "mycket förgörande industriella kampanjer mot Qantas och våra kunder, som skadar alla våra anställda och underminerar australiskt företagande".

- De förstör vår strategi och vårt varumärke. De destabiliserar företaget medvetet och det finns inget slut i sikte, sade han.

– Det här kommer att få omedelbar och möjligen katastrofal inverkan på turistföretag och kommer att hota lönsamheten hos turistföretag landet över. Frågan måste lösas omedelbart, säger John Lee, chef för ett turist- och transportforum.

Turismen i Australien kämpar redan i motvind till följd av förödande översvämningar, den globala ekonomiska osäkerheten och en dålig växelkurs.

De 500 000 personer som är anställda inom landets turistnäring förtjänar inte att få sina inkomster hotade av detta.

Piloternas fackförbund reagerade starkt på Qantasledningens beslut.

– Alan Joyce håller kniven mot nationens hals, sade viceordföranden Richard Woodward.

– Det här är en slående överreaktion. Det är utpressning, rakt upp och ner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".