Unga valarbetare som stöder Kamchibek Tashijev håller upp en kirgisisk flagga på ett valmöte i Bishkek. Foto: Vladimir Voronin/Scanpix.

Framtidstro bland unga kirgizer

"Jag vill att vi ska bli som USA eller Japan"
1:40 min

Inför dagens presidentval i Kirgizistan har landets nya ledare stora problem att ta tag i. Förutom fattigdom och brist på jobb råder politisk oro efter våldsamheterna när presidenten störtades förra året. Men bland yngre kirgizer råder framtidstro.

– Jag vill att vi ska utvecklas och bli ett G8-land, som Japan eller USA, säger 18-åriga Tjolpon Idrisova.

Hon läser Internationella relationer på Diplomathögskolan i Bisjkek. Hon vill bli kirgizisk ambassadör och företräda sitt land, kanske i Japan eller Frankrike.

På söndag ska hon gå och rösta på den nuvarande premiärministern, socialdemokraten Almazbek Atambajev.

– Jag har stora förväntningar på honom. Att han ska förändra Kirgizistan, säger Tjolpon.

– Vårt hopp står till den nya presidenten, säger blivande ekonomen, 21-årige Ajbek Chasakov som sitter på en parkbänk i staden Osj i södra Kirgizistan.

Han ska rösta på Adachan Madumarov som leder partiet Ett Kirgizistan. Ajbek Chasakov vill bo och arbeta här i hemstaden och hoppas att en ny president ska skapa förutsättningar för det.

I april förra året störtades den dåvarande presidenten Kurmanbek Bakijev och efteråt följde en blodig konflikt mellan kirgizer och uzbeker just i staden Osj. Omkring 470 människor dog i konflikten.

Förutom politisk oro lider Kirgizistan av hög arbetslöshet och fattigdom och många kirgizer väljer att flytta utomlands för att tjäna pengar där.

På en annan parkbänk i staden Osj sitter juriststudenten Umka Tagajeva. Hon känner många som lämnat landet men hoppas att det blir annorlunda i framtiden.

– Om du är kirgiz ska du arbeta i Kirgizistan, säger Umka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".