Östra Real i Stockholm var en av många ställen där det gick att skriva högskoleprov i dag. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio

47 000 skrev högskoleprovet i dag

"Jag tycker snarare att det är ett stresstest"
1:36 min

I dag har 47 000 personer runt om i Sverige bänkat sig för att göra högskoleprovet, ett prov som från och med nu lägger större vikt på matematiskt och logiskt kunnande än på ordförståelse.

– Jag gillar matte bättre, så jag tycker att det är jättebra, säger Sofia Edström, en av dem som skrev provet vid Östra Reals Gymnasium i Stockholm i dag.

– För min del tycker jag att det var enklare den här gången, med tanke på att det var mer matte. Det förra provet var lite konstigt, säger Daniel Samsami, som har skrivit provet tre gånger tidigare. Fyrtio poäng som avgjordes på en kvart, det var en tredjedel av totala poängen, så det var konstigt upplagt.

Det nya Högskoleprovet är uppdelat i fler delprov och innehåller nu också betydligt fler uppgifter att lösa. Den största förändringen i högskoleprovet är att det nu läggs mindre vikt på den verbala delen av provet och större på den kvantitativa.

Att ordförståelsedelen tonas ner beror på att det enligt Högskoleverket visat sig att det har liten betydelse för hur en person klarar studier på högskolan. Ludvig Norberg tycker det är bra tänkt, men han är samtidigt kritisk till högskoleprovet.

– Jag tycker snarare att det är ett stresstest än ett kunskapstest, säger Ludvig Norberg. Jag ser inte meningen med att man ska läsa av otydliga diagram och kartor på en viss tid. Jag tycker inte att det främjar kunskap på något sätt. Men man får anpassa sig till systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".