MP vill ändra lagen om offentlig upphandling

"Billigaste priset ska inte vara avgörande"
1:04 min

Den omdiskuterade lagen om offentlig upphandling inom EU kan vara på väg att förändras. Miljöpartiet och systerpartiet i Tyskland Die Grüne vill ha ändringar som gör det lättare att kräva till exempel miljöanpassade produkter och tjänster. I tisdags togs ett första steg när EU-parlamentet ställde sej bakom förslaget.

Det billigaste priset ska inte vara avgörande, utan den vara eller tjänst som är mest värdefull ska få väljas, säger Heide Rühle som sitter i EU-parlamentet för tyska Die Grüne och som är med på Miljölpartiets kommundagar i Västerås.

Miljöaspekter ska kunna läggas inte bara på produkten utan på också hela tillverkningssättet. Processen för att få fram en ny lag har nu inletts och EU-kommissionen väntas komma med förslag till lagtext i slutet av december, om ett par år kan en ny lag vara klar.

Även möjligheten att överklaga ska ses över så att upphandling inte kan fördröjas och blockeras. Som till exempel i fallet med upphandlingen i Sverige av vaccin för flickor mot livmoderhalscancer.

– Genom att göra reglerna mycket klarare, enklare och tydligare kan vi dels öka chansen för små företag att vara med och tävla och dels kan kommunerna utnyttja miljöutrymmet i lagstiftningen till max, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".