Amerikanska soldater säkrar området kring den plats där lördagens självmordsattack ägde rum. Foto:Ahmad Jamshid/Scanpix

Ökad säkerhet i Afghanistan trots talibanattack

"Bara 2 500 attacker jämfört med 4 000 samma månad förra året."
1:30 min

I Afghanistans huvudstad Kabul dödades i går 17 människor i en självmordsattack, däribland 13 amerikaner. Men säkerhetsläget i Afghanistan har trots det förbättrats och talibanerna är på reträtt. Det hävdar den amerikanska militärledningen Pentagon i en ny rapport.

Bombdådet i Kabul i går finns inte med i rapporten, den täcker sex-månadersperioden till och med september.

Två gånger om året lämnar Pentagon över en bedömning av läget i Afghanistan till kongressen i Washington och den här gången är det en ur amerikansk synpunkt mycket ljusare bild som levereras.

Attackerna från talibanerna och deras allierade ökade fem år i rad men från och med maj i år har man noterat en minskning, deras vår- och sommaroffensiv kom av sig och under september till exempel utfördes bara 2 500 attacker jämfört med 4 000 samma månad förra året, sägs det i rapporten.

Det här är alltså den amerikanska militärens bild, man kan notera att när USA:s underrättelsetjänst gör sina bedömningar så brukar de oftast vara mycket mer pessimistiska, även frivilligorganisationer har hävdat att kriget snarast eskalerar.

Men Pentagon hävdar att talibanerna misslyckats med att komma tillbaka i sina tidigare basområden i södra Afghanistan där de tidigare drevs ut, i stället satsar de på spektakulära attacker som igår i Kabul.

Och på attacker från Pakistan, de har blivit fyra gånger fler nu än förra året och Pentagon pekar ut det som det största problemet. USA har just nu cirka 100 000 soldater i Afghanistan, 10 000 av dem ska dras tillbaka före årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".