Företag går samman för långtidssjuka

I Borås startar flera stora arbetsgivare i november ett samarbete som ska ge långtidssjukskrivna nya jobb. Idén är att långtidssjukskrivna ska få praktik hos någon annan arbetsgivare än den egna.

Idén, som kläckts av textilföretagens kompetenscentrum Proteko, har redan prövats i liten skala och den har visat sig fungera.

Tidigare har Proteko i Borås varit med att utveckla industripoolen i Sjuhärad, där anställda på ett företag kan få jobba på ett helt annat företag, när det varit arbetsbrist på egna jobbet.

Kan jobba hos annat företag
Hälsotrappan, ett EU-projekt som via bland annat mental träning, har också hjälpt långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet.

Erfarenheterna från de båda projekten gör att Protekos vd, PM Larsson, tror att det borde gå att hitta ett sätt att låta långtidssjukskrivna på ett företag försöka komma igen på ett annat företag.

– Vi har börjat prata med de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna och vi har fått positiva reaktioner. Det är klart intressant och man skulle kunna byta utan att riskera att förlora sitt jobb, säger han.

Beslut tas i oktober
Den 30 oktober tar europeiska socialfondens råd, EFS-rådet, beslut om de vill stötta projektet eller inte. Det beslutet avgör mest hur stort Boråsprojektet blir. Oavsett om det blir EU-pengar eller inte så körs det igång i november.

PM Larsson är övertygad om att det här projektet kan köras i stor skala.

– Jag brinner för detta. Kan man hitta ett sätt som överbrygger det som arbetsmarknadens parter idag diskuterar, att öka rörligheten utan att det äventyrar någon part, är jag övertygad om att alla vinner på det, säger han.

Gunnar Fägersten Novik, SR Sjuhärad
gunnar.f.novik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".