En kvinna räddas ur ett sönderbombat hus.

Många döda när USA-flyg anföll Falluja

Uppdaterad 12:30
Det har varit strider på flera platser i Irak på lördagen och många har fått sätta livet till. USA har med stridsflyg, stridsvagnar och artilleri anfallit staden Falluja väster om Bagdad.

Minst åtta människor dog och 15 skadades vid operationen. Lokala källor i Falluja säger att kvinnor och barn var bland offren.

USA säger att attackerna i Falluja riktar sig mot anhängare till islamisten Abu Musab al-Zarqawi. Han utpekas som ansvarig för många av kidnappningarna och självmordsbombningarna i Irak. USA har utfäst en belöning på 25 miljoner dollar för al-Zarqawi, lika mycket som för al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

Tros ha skurit halsen av kidnappad
al-Zarqawi tros vara den som på ett videoband ses skära halsen av en amerikan som kidnappades i förra veckan. Ytterligare en amerikan som kidnappades samtidigt fick också halsen avskuren. Det är ännu oklart vad som hänt den tredje kidnappade, 62-årige britten Kenneth Bigley.

För USA har Falluja visat sig vara det svåraste rebellfästet att inta men det finns många andra områden i Irak där varken USA:s militär eller interimsregeringen har någon kontroll. Fyra amerikanska marinkårssoldater dog på lördagen vid operationer mot rebellerna.

Rebellerna vill störa uppbyggnad
I Bagdad sköts sex nya rekryter till Nationalgardet ner vid en attack mot fordonet de åkte i. Fem granater avfyrades också mot oljeministeriet utan att någon dödades.

Attackerna verkar vara ett led i rebellernas försök att destabilisera den USA-stödda interimsregeringen och förhindra att den bygger upp trovärdiga säkerhetsstyrkor.

Nils Horner, Bagdad
nils.horner@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista