1 av 2
För fem år sedan var antalet barnbortförandeärenden som UD hanterade 72 stycken, fram till september i år ligger motsvarande siffra på 100. Bilden är en genrebild och har inget att göra med fallet i inslaget. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Anna Frank har kämpat i 3,5 år för att få tillbaka sin son. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Antalet barn som förs ut ur Sverige olovligt ökar

"Jag fick ett telefonsamtal från fritids"
2:34 min

Det blir allt vanligare att barn olovligen förs bort från Sverige av den ena föräldern. Just nu handlägger Utrikesdepartementet 134 ärenden och trenden uppåtgående. Anna Frank är en av de drabbade, i 3,5 år han hon kämpat för att få tillbaka sin son Vid som kidnappades från skolan en dag i mars 2008 och sedan fördes till Bosnien.

– Jag lämnade min son i skolan på morgonen. Sedan fick jag ett telefonsamtal från fritids att hans pappa hade varit i skolan och sedan var min son borta, säger Anna Frank.

Vid är fortfarande borta.

Sedan 3,5 år lever han med sin pappa i Bosnien och Anna Franks kamp för sin son pågår fortfarande. Och hennes historia är inte unik.

För fem år sedan var antalet barnbortförandeärenden som UD hanterade 72 stycken, fram till september i år ligger motsvarande siffra på 100 och förväntas stiga innan året är slut.

En trolig förklaring till ökningen är, enligt UD, den ökade rörligheten mellan gränserna, ökat resande och fler gränsöverskridande familjebildningar.

Anna Frank blev efter Vids försvinnande engagerad i den ideella föreningen Saknade barns nätverk och har i dag mycket kontakt med föräldrar som befinner sig i en liknande situation, och fallen är fler än vad UD anger säger hon.

– Vi tror att det är ett stort mörkertal och att antalet bortförande kanske är två- eller tredubbelt, säger hon.

Enligt UD som ansvarar för de internationella ärenden som rör bortförda barn och är det störst chans att klara upp fall där barnet förts till något av det 80-talet länder som är anslutna till Haagkonventionen.

Men står landet utanför samarbetet minskar chanserna betydligt.

Att ett ärende blir löst kan betyda att barnet kommer tillbaka till Sverige, men det kan också vara så att myndigheterna beslutar att det ska stanna hos den bortförande föräldern, som i sex fall av tio är mamman.

Vid har hunnit fylla 14 och mamma Anna tror inte att hon kommer få hem honom snart.

Det är ledsamt att hon missat så mycket av hans uppväxt, hon säger att hon inte ens vet vad han gillar att leka med när hon skickar ner paket till honom.

Men hon är övertygad om att de kommer vara tillsammans i framtiden, när han blivit vuxen.

– Jag vet att vi kommer att ha en bra kontakt när han kommer tillbaka. Samtidigt är jag väldigt ledsen över att jag har förlorat alla de här åren när han är barn. Jag vill ju hjälpa honom att bli en klok vuxen person, en person med integritet och vill stötta honom. Jag förnekas helt att vara en förälder, att vara en mamma av min sons pappa och det är så fruktansvärt grymt både mot mig och vår son, säger Anna Frank.

Antal ärenden bortförda barn

2004:  54 ärenden

2005: 95 ärenden

2006:  72 ärenden

2007: 128 ärenden

2008:  105 ärenden

2009:  99 ärenden

2010: 108 ärenden

Källa: Utrikesdepartementet

Antal öppna ärenden hos UD

UD har för närvarande 134 öppna barnärenden

Haagkonventionen:  Återförande 54 ärenden

Haagkonventionen:  Umgänge 30 ärenden

Icke-konventionsärenden:  40 ärenden

Bryssel II-förordningen art. 55:    9 ärenden

Övriga ärenden:  1 ärende

Uppklarningsprocenten för Haag-ärenden uppskattas till ca 85 %.

Uppklarningsprocenten för icke-konventionsärenden uppskattas till ca 30 %.  

I omkring 60 % av fallen är det mamman som är den bortförande föräldern.

Källa: Utrikesdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".