1 av 2
Advokaterna i den stora dopningsrättegången kritiseras. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Susanne Sjödin, jurist Rättshjälpsmyndigheten. Foto: Privat.

Färre får rättshjälp

Gränsen har inte ändrats på tolv år
1:27 min

Allt färre personer har ekonomisk möjlighet att anlita juridisk hjälp. Det visar siffror från Rättshjälpsmyndigheten som Dagens Nyheter skriver om i dag. Människor som fått rätt till ekonomiskt bidrag när de behöver till exempel en advokat, så kallad rättshjälp, har nämligen halverats de senaste tio åren.

– Jag tycker det är fruktansvärt, vi har väldigt många människor som ringer och säger ”hur ska jag  göra?”, säger Susanne Sjödin, jurist på Rättshjälpsmyndigheten.

– Jag skulle säga att ekonomiskt obemedlade inte har möjlighet att föra sin talan eller göra sin talan förd längre.

Den som befinner sig i till exempel en tvist har via Rättshjälpsmyndigheten möjlighet att få ekonomiskt bidrag för att anlita ett juridiskt ombud.

Men det är inte alla som har rätt till rättshjälp. Den som har en inkomst på 260 000 kronor om året eller mindre får bidraget men inte den som tjänar mer.

Den här inkomstgränsen har varit likadan sedan 1999.

– Lagen har många brister men man bör göra inkomstgränsen rörlig från år till år, den ska absolut höjas säger Susanne Sjödin.

Utvecklingen är tydlig. Enligt siffror från Rättshjälpmyndigheten, som Dagens Nyheter presenterar i dag, har antalet människor som fått rättshjälp kraftigt minskat de senaste åren.

2000 fick 14 000 personer ekonomiskt stöd från myndigheten, fram till förra året hade den siffran halverats till drygt 7 000 personer.

– Det är ganska självklart när man har en gräns på 260 000 kronor som inte har förändrats på tolv år, säger Susanne Sjödin, jurist på Rättshjälpsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".