Presidentvalet är det första sedan den förre presidenten störtades förra året. Foto: Vladimir Voronin

Röstningen avslutad i Kirgizistan

"Det behövs jobb man kan leva på"
1:43 min

I Kirgizistan pågår rösträkningen efter söndagens presidentval. Men den sittande premiärministern Almazbek Atambajev utropade sig redan på söndagskvällen som segrare. När hälften av rösterna var räknade, hade han fått stöd av 65 procent av väljarna.

– Vi behöver en hård president, som kan bekämpa korruptionen, säger gästarbetaren Asilbek Tabaldy Uulu som röstade i Moskva i dag.

Därför röstade han i dag på Kamtjibek Tasjijev, ledare för det nationalistiska partiet Fäderneslandet - med starkast stöd i södra Kirgizistan.

När vallokalerna stängde klockan 19.00, lokal tid, hade drygt 53 procent av landets drygt 3 miljoner röstberättigade lagt sin röst enligt landets valkommission.

Efter förra årets dramatiska händelser anser många kirgizer att valet är viktigt. I april störtades dåvarande president Kurmanbek Bakijev efter våldsamma upplopp i huvudstaden Bisjkek. Ett par månader senare följde blodiga sammandrabbningar mellan kirgizer och uzbeker i framförallt staden Osj i söder. Omkring 470 människor dog.

Till den nya presidentens viktigaste uppgifter blir att ena landet och att ta tag i den utbredda korruptionen. Störst chans att vinna anses sittande premiärminister ha, socialdemokraten Almazbek Atambajev. Hans motståndare hävdade i dag valfusk och sa att väljare hotats från att rösta på vissa kandidater. Det rapporteras också om flera fall där väljare inte har hittat sina namn i röstlängderna.

Ett preliminärt valresultat väntas på måndagsmorgonen.

Gästarbetaren Asilbek Tabaldy Uulu i Moskva hoppas att en ny president ska göra det möjligt för honom att återvända hem till familjen i Kirgizistan.

– Men för det krävs fler arbetstillfällen och löner som det går att leva på. Här stannar jag inte en minut extra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".