Gunilla Molloy.

Svenska skolböcker döms ut av forskare

Läromedelsförlagen får kritik för att böckerna som ges ut ger en snedvriden världsbild. Kritiken kommer från Gunilla Molloy, forskare och lektor vid lärarhögskolan i Stockholm. Hon säger att läroböcker i svenska, men också ungdomslitteratur domineras helt av en världsbild utifrån västvärlden.

– Det är vita, västerländska pojkar som det här handlar om, säger Gunilla Molloy.

Vad får det här för konsekvenser?

– När man läser den här typen av litteratur så växer man upp med en bild av att det är så här världen ser ut. Den är vit, den är västerländsk och den är patriarkalisk. Jag tycker att det bara visar halva världen för resten av världen är ju mångkulturell och det finns ganska många kvinnor i den, ungefär hälften, säger Gunilla Molloy och drar på munnen.

Förlagen får en snyting
Forskaren Gunilla Molloy har skrivit en doktorsavhandling på vad högstadieelever läser för böcker i skolan och vad som står böckerna.

Kritiken riktas framför allt mot förlagen och särskilt läromedelsförlagen. Kritiken kommer mitt under den pågående Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Branschen vill att kunden ska välja
Läromedelsförlagen omsätter ungefär 1,2 miljarder kronor per år och enligt Gunilla Molloy borde förlagen ta ett betydligt större samhällsansvar.

– Förlagen lever på en kommersiell marknad och då är det ju kunden som måste vara duktig att välja. Jag tycker att det lite grann slår tillbaka på lärarutbildningarna. Man borde, i kursmomentet, ta in vad pedagoger behöver kunna för att välja rätt läromedel och rätt referenslitteratur, säger Mona Hillman Pinheiro, direktör för branschorganisationen Svenska Läromedel.

Har inte förlagen något ansvar?

– Absolut, och jag skulle vilja påstå att det finns ett väldigt stort utbud om man bara botaniserar. Jag tycker att det är rätt fantastiskt att det finns en sådan stor utgivning när det gäller ett sådant litet språk som svenskan ändå är, säger Mona Hillman Pinheiro.

Konkurrensargumentet avfärdas dock av Gunilla Molloy.

– Jag tycker att de har ett större ansvar än att bara jobba för sin egen vinst, säger Gunilla Molloy, forskare och lektor vid lärarhögskolan i Stockholm

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".