Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Industribranschen

Stort avstånd mellan fack och arbetsgivare

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 06.15
"Vi står väldigt långt ifrån varandra"
(1:55 min)
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att lönekraven står fast på 3,7 procent. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Fack och arbetsgivare inom industrin har nu bara en månad på sig att komma fram till nya kollektivavtal för omkring en halv miljon anställda. I november ska nivån på löneökningarna förhandlas fram och avståndet mellan parterna är ovanligt stort, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

– Vi står längre ifrån varandra i bedömningarna än vad vi brukar göra, säger Anders Weihe.

Vad är förutsättningarna att komma överens under november?

– Förutsättningarna är att vi måste komma överens, säger han.

Avtalsförhandlingarna inom den lönenormerande industrin blir mer intensiva nu när sex opartiska ordföranden ska få fack och arbetsgivare att bli klara i tid. Den sista november upphör fredsplikten och finns inget avtal på plats hotar konflikt.

– Det är tydligt att vi står väldigt långt ifrån varandra i frågan om löneutrymmet, och det beror ju på att vi gör väldigt olika analyser om vart ekonomin är på väg, säger tjänstemannafacket Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Arbetsgivarna beskyller facken för att ha slagit fast sin bild av det ekonomiska läget före sommaren, före det att skuldkrisen blivit aktuell. Samtidigt menar facken att arbetsgivarna har tagit ut krisens effekter i förskott.

Hittills har förhandlingarna handlat om andra villkor än lön, som arbetstid och arbetsmiljö till exempel. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att samtalen med arbetsgivarna hittills har varit konstruktiva.

– Vi brukar ju komma överens till slut, men det brukar vara tufft och det brukar vara en jävla armbrytning. Det kommer det att vara den här gången också, säger han.

I Finland slöts ett teknikavtal nyligen efter strejk, som enligt Medlingsistitutet ger 2,3 procents löneökning för nästa år, alltså klart under de 3,7 procent som IF Metall och Unionen har krävt. Det finska avtalet kan vara ett riktmärke, enligt Teknikföretagens Anders Weihe.

– Vad den finska teknikindustrin gör upp om och bedömer är rimligt, det är klart att det är en referenspunkt, och Finland är ett väldigt viktigt konkurrentland till Sverige.

Men fackets Veli-Pekka Säikkälä har en annan bild.

– Lönekraven står fast på 3,7 procent, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".