Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Åklagaren vill ge Quick resning i fallet Asplund

Försvarsadvokaten: Ett väntat beslut
1:38 min

Överåklagaren vill se en prövning av ansvarsfrågan i fallet med mordet på Johan Asplund. Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, kan därmed komma att få resning gälland en femte morddom.

Överåklagare Björn Ericson som granskat handläggningen av förundersökning och rättegången bedömer att det finns synnerliga skäl att pröva ansvarsfrågan på nytt.

Han har, på uppdrag av riksåklagaren, granskat handläggningen av förundersökningarna och rättegångarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, i fallet Johan Asplund.

– Det var ett väntat beslut från våran sida. Vi är glada att beslutet fattades från åklagarens sida. Jag har svårt att se att det skulle kunna bli något annat, säger Martin Cullberg, Thomas Quicks försvarsadvokat.

Varför var det väntat?

– Därför att utredningen har så stora brister och det finns så många omständigheter som gör att åklagaren knappast kunde fatta något annat beslut än det här.

Vilka är de största bristerna enligt dig?

– Den absolut största bristen är förhörsuppgifterna. Det är så tydligt att Sture Bergvall inte har kunnat lämna en enda sammanhängande redogörelse för vad han har gjort och har ändrat sig i varje förhör. Sedan att han inte överhuvudtaget kunde köra vid tillfället och polisen visste om detta men har inte berättat det för tingsrätten. Han skulle alltså har förflyttat sig från Falun till Sundsvall med bil när han inte kunde köra bil överhuvudtaget.

Hade han inte ens körkort?

– Han hade inte körkort och man hade kontrollerat med hans släktingar om att han var helt oförmögen att köra bil. Han hade prövat att övningsköra sju år senare och då kunde han inte köra bil. Sedan ska han ha lämnat massa specifika omständigheter gällande Johan Asplund som han inte hade gjort . Han hade fått information någonstans ifrån under förundersökningen och lämnat uppgifter som polisen redan kände till. Saker som påstods vara unika var inte så unika.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".