Ilska över egyptisk censur och militära häktningar

"Militären begick ett brott och nu försöker de sätta dit någon"
2:18 min

Ilskan stiger bland Egyptiska aktivister efter att en känd bloggare häktats av militären. Bloggaren, Alaa Abdel Fattah, anklagas för uppvigling mot armén i samband med den koptiska demonstrationen i Kairo som slutade i en massaker där över 25 kopter dödades. Militärrådet har lagt skulden för massakern på diffusa "element" och har samtidigt gjort allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten i Egypten. 

Det styrande militärrådet är en karbonkopia av Mubaraks regim, det är många aktivisters slutsats sedan en rad bloggare gripits, och vissa av dem dömts till fängelsestraff i militärrättegångar.

Tusentals Egyptier har ställts inför militärdomstol sedan Mubaraks fall och bloggaren Alaa Abdel Fattah vägrade igår svara på frågor under förhöret med hänvisning till att militären inte har rätt att ställa civilpersoner inför rätta.

Han anklagas för uppvigling, stenkastning och eventuellt även vapeninnehav under den ödesdigra dagen den 9 oktober när en fredlig koptisk demonstration slutade i massaker.

Militären har konsekvent misslyckats med att förklara varför pansarfordon mejade och dödade demonstranter.

De har försökt lägga skulden på diffusa utländska ”element”, något aktivister i Egypten inte accepterat.

– Militären begick ett brott och nu försöker de sätta dit någon annan, sa bloggaren Alaa Abdel Fattah på väg till militäråklagaren.

Medan Egyptens provisoriska regering utreder vad som hände den 9 oktober, har armen gjort allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten.

Flera egyptiska kolumnister har vägrat skriva i protest mot militärens censur. Den kände tv-journalisten Yousri Fouda har ställt in sitt populära program för obestämd tid, även det i protest mot censuren.

Redan i maj dömdes den 26-årige bloggaren Maikel Nabil till tre års fängelse för att ha förolämpat armén på sin blogg.

Den nu häktade bloggarpionjären Alaa Abdel fattah kommer från en känd aktivistfamilj.

Han har bloggat sen 2004 tillsammans med sin fru Manal, och paret har fått flera pressfrihets-utmärkelser.

Alaa satt häktad i 45 dagar under Mubaraks era, år 2006, och släpptes först efter en internationell kampanj för att få honom fri.

Hustrun Manal är nu gravid och väntas föda parets första barn inom ett par dagar; möjligen medan fadern ännu sitter häktad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".