Foto: Scanpix

Fri abort försvinner om PP vinner valet i Spanien

Hur abortlagen ska se ut framgår inte
1:48 min

I Spanien presenterade högerpartiet Partido Popular i går kväll sitt valmanifest inför parlamentsvalet om tre veckor. Opinionsmätningarna pekar på en promenadseger för högern och det kan innebära att socialisternas radikala familjepolitik bland annat rivs upp.

Fri abort kan bli en kort historia i Spanien. De tippade segrarna i valet den 20 november, högerpartiet PP vill riva upp lagen, som antogs så sent som förra året. "Moderskapet måste skyddas" heter det i partiets programförklaring, som presenterades sent i går. I det finns formuleringar i linje med traditionella katolska värderingar, som rätten till liv.

Spaniens sittande socialistregering, med Zapatero i ledningen, har drivit igenom en rad radikala familjepolitiska förändringar på tvärs med kyrkan och högern.

Abort var tidigare endast lagligt efter en våldtäkt, om fostret var skadat eller om graviditeten hotade kvinnans hälsa, men blev lagligt förra året.

Socialisterna drev år 2005 igenom homoäktenskap och var också tidigt ute med att godkänna homoadoptioner.

Kvinnans frigörelse har försvarats av socialisterna, något som återspeglat sig i regeringen. Att utse en höggravid ung kvinna till försvarsminister, Carme Chacón, har hört till Zapateros överraskande, för att inte säga djärva grepp.

Exakt hur Partido Populars abortlag ska se ut framöver, framgår inte.

Högerpartiet visade igår igen ett stort försprång i opinionsmätningarna inför den 20 november.

Nästa regering tar över ett land i ekonomisk kris. PP vill stimulera småföretag, sänka momsen och underlätta att anställa en medarbetare. Antalet offentliganställda ska krympa och överflödiga offentliga utgifter strypas. Zapatero-regeringen har gjort sig mäkta impopulär med sina besparingsprogram och valet är tidigarelagt med fyra månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".