Rekordhög arbetslöshet i krisande eurozon

16,2 miljoner arbetslösa i 17 euroländer
1:11 min

Från den krisdrabbade eurozonen kom i dag två nya dystra ekonomiska nyheter: Rekordhög arbetslöshet och högre inflation än väntat.

Krisen i euroområdet är långt ifrån över, trots förra veckans positiva signaler från toppmötet här i Bryssel.

I september fanns 16,2 miljoner arbetslösa i de 17 euroländerna, enligt statistikorganet Eurostat. Det motsvarar 10,2 procent av befolkningen i arbetsför ålder, vilket är den högsta siffran sedan juni i fjol. Arbetslösheten växer mest i Spanien, där den gick upp till 22,6 procent.

Om man även räknar in de tio icke euroländerna ligger arbetslösheten i hela EU på 9,7 procent, en halv procentenhet lägre än om man bara räknar euroländerna.

Samtidigt är inflationen i eurozonen något högre än väntat. Inflationstakten ligger på 3 procent i oktober, och det här är elfte månaden i rad som inflationen i eurozonen ligger över målet på knappt 2 procent.

På torsdag väntas Europeiska Centralbanken besluta att hålla sin ränta oförändrad på 1,5 procent. Det räntemötet blir det första under ledning av nye ECB-chefen Mario Draghi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".