Ökar eller minskar tjuvjakten? Rapporter visar olika. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Osäkert om tjuvjakten av varg ökat eller minskat

En forskare hävdade nyligen i en rapport att tjuvjakten på varg minskat men nu hävdar en annan grupp att den snarare ökat.

Gruppen leds av Mats Rapp, vargspårare på länsstyrelsen i Dalarna. Han och hans kollegor kommer snart att släppa en rapport som antyder att minst 50 vargar tjuvskjutits i Dalarna och Gävleborgs län sedan 2005.

Den andra studien, som tagits fram av forskare på Världsnaturfondens (WWF) begäran, visade en mycket lägre siffra för samma period, cirka 25 vargar. Den siffran gällde hela landet, inte bara två län.

Rapp och de andra spårarna bygger sina siffror på samtliga kända fall där vargar, oavsett ålder, försvunnit spårlöst.

– Vi ser tydligt att allt fler djur bara försvinner. Under sommaren och hösten går hela valpkullar upp i rök, säger Rapp till TT.

– När forskarnas rapport kom reagerade vi oerhört starkt. Det är därför vi sammanställt den här rapporten. Den ger en helt motsatt bild av läget.

På WWF är man försiktiga med kommentarer, men säger att forskarnas studier kanske kan ha underskattat den verkliga nivån på den illegala jakten.

Forskarna grundade delvis sina siffror på dödligheten bland sändarförsedda vargar. Mats Rapp tror att det möjligen kan vara så att tjuvjägarna undviker att skjuta vargar med sändare, och att detta gett en skev bild av tjuvjaktens omfattning.

Men Olof Liberg, koordinator för den skandinaviska vargforskningen och en av medförfattarna till forskarstudien, avfärdar detta.

– Våra siffror bygger inte bara på vad som hänt med sändarvargarna. De bygger också på vargstammens tillväxt. De senaste åren har tillväxten varit 20 procent eller mer per år, jämfört med cirka tio procent tidigare. Det visar att dödligheten minskat kraftigt, säger Liberg.

Han menar att den höga tillväxten inte kan förenas med de höga tjuvjaktssiffror som Rapp och hans kollegor tagit fram.

– De bygger mycket av resonemanget på vargar som försvunnit, men de vet ju inte vad som hänt med djuren. Vargarna kan ha vandrat iväg, eller drunknat, eller något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".