Het utfrågning av kommissionärer väntas

I morgon, måndag, börjar Europaparlamentets utfrågningar av de nya kommissionärerna. 24 kommissionärer ska frågas ut under två veckor. Flera av de nya kommissionärerna kan få det hett om öronen i utfrågningarna.

Italiens kommissionär Rocco Buttiglione är en av dem. Han har fått ansvaret för EU:s terroristbekämpning och flykting-politik men har redan dragit på sig kritik för att han vill försöka lösa Europas flyktingproblem med uppsamlingsläger utanför EU:s gränser.

Kritiska röster i EU-parlamentet tycker också att det är helt fel att ge ansvaret för terroristbekämpningen till Buttiglione eftersom Italien är det enda landet i EU som vägrat under-teckna den europeiska arresteringsordern.

Många får det hett om öronen
Österrikes Benita Ferrero Waldner kommer också att grillas hårt. Många tycker att hon inte borde fått ansvaret för EU:s utrikesfrågor eftersom hon är öppen motståndare till att Turkiet så småningom blir medlem av EU.

Nederländernas kommissionär, Nellie Kroes, ska sköta EU:s konkurrensfrågor och hon kommer att få hårda frågor om verkligen kommer att klara att vara opartisk när det ska fattas hårda konkurrensbeslut mot företag eftersom hon tidigare haft en rad tunga styrelseuppdrag i bland annat. Volvo.

Det kan också hetta till i utfrågningarna av Storbritanniens Peter Mandelsohn som blir handelskommissionär och som är beryktad för att ha sparkats två gånger ur den brittiska regeringen på grund av ekonomiska skandaler.

Ekonomin sätts i fokus
Mandelsohn, Irlands Charlie McCreevy och Tysklands Günter Verheugen har fått några av de tyngsta ekonomiska portföljerna och de ska förverkliga den nye kommissions-ordföranden Barrosos löfte om att det nu äntligen ska bli fart på ekonomin i Europa. Nu vill EU-parlamentet veta hur det rent konkret ska gå till.

Det är Europaparlamentet som till slut ska godkänna den nya EU-kommissionen.

Parlamentet kan bara godkänna eller göra tummen ner för hela kommissionen men dåligt resultat i utfrågningarna kan leda till påtryckningar om att enskilda kommissionärer ska bytas ut.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".