Dystra framtidsutsikter från OECD vid G20-möte

Samtidigt finns en strimma av hopp
2:08 min

20 av världens viktigaste ekonomier möts i Cannes på Franska Rivieran på torsdag för att dra upp riktlinjerna för framtiden. Inför mötet har industriländernas ekonomiska samarbetsorgan OECD gjort en prognos som är dyster, samtidigt som FN-organet ILO varnar för hög arbetslöshet och social oro.

Det ser inte så bra ut - så kan man beskriva OECD:s prognos för den ekonomiska utvecklingen för de 20 rikaste länderna.

Tillväxten i euro-området faller nästa år till 0,3 procent jämfört med 2 procent i maj. Några av euroländerna kommer till och med att få se negativ tillväxt.

Nästa lika svart är prognosen för USA, 1,8 procents tillväxt 2012, ner från förra prognosens 3,1 procent.

Det är skuldkrisen och Greklandskrisen som kastar sin skugga över prognosen. OECD:s ekonomer pekar på att krisen nu beror på en, citat: "allmän nedgång i förtroendet för politikernas förmåga att besvara krisen med rätt åtgärder" slut citat.

Om de europeiska ledarna inte lyckas få stopp på den pågående skuldkrisen kan utvecklingen bli ännu svagare. I rapporten varnar OECD för den stora risken att några av de stora OECD-ekonomiernas BNP kan falla med upp till 5 procent till första halvan av 2013.

En strimma av hopp finns det dock, enligt OECD. Om åtgärderna som presenterades vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel genomförs på ett effektivt sätt.

OECD pekar också på att styrräntorna i de avancerade G20-ekonomierna bör hållas oförändrade eller sänkas om det är möjligt, särskilt i euroområdet.

Inte mycket till hopp ges dock i dagens prognos från Eurostat. Arbetslösheten i euroländerna ligger fortsatt högt 10,2 procent i september, och inflationen ligger över 3 procent, betydligt över ECB:s mål, och den nye ECB-chefen Mario Draghi som tillträder i morgon, får börja med att fundera på hur han ska lösa ekvationen hög inflation och fallande tillväxt och hur ska räntan sättas då?

Till den dystra bilden hör också dagens kommentar från Geneve-baserade FN-organet ILO, International Labor Organization. Den globala ekonomin klarar bara av att skapa knappt hälften av dom 80 miljoner nya jobb som behövs dom kommande två åren. Enligt ILO är det risk att den ekonomska krisen ökar den sociala oron i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".