Skogen gödslas mer trots att andra växter skadas

2:28 min

Användningen av konstgödsel inom det svenska skogsbruket har ökat med över 200 procent på tio år. För att träden ska växa bättre spreds kvävegödsel på 80 000 hektar skog förra året. Detta trots att både blåbär, lingon och andra arter i skogen skadas.

Ju mer kväve träden får, desto bättre växer de. Och ju bättre skogen växer desto mer pengar ger den. Spridning av konstgödsel över skogsmark med antingen helikopter eller traktor har blivit en allt vanligare syn i de svenska skogarna de senaste åren.

Men det är på bekostnad av andra växter i skogen.

– Blåbär och lingon missgynnas medan olika typer av gräs, framför allt kruståtel och olika örter, gynnas, säger Joachim Strengbom, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Det kan handla om stora förändringar, enligt Joachim Strenboms forskning. 

– De studier som jag uppvisat visar på att det är 30-40 procent mindre blåbärsris i skogar som gödslats jämfört med sådana som inte gödslats.

På 80-talet gödslades det friskt i de svenska skogarna, men i och med den starka miljödebatten i början av 90-talet förändrades det och allt mindre konstgödsel spreds i skogen.

Roger Hellestrand jobbar med tillväxtfrågor på statliga Svea skog som är det största skogsbolaget i Sverige.

– Man lade liksom fokus på andra saker då, som naturvård, säger han.

Men 2008 kom landsbygdsminister Eskil Erlandsson med sin skogsproposition som uttryckte att det fanns goda möjligheter att öka gödslingen inom ramen för vad som i texten beskrevs som ett hållbart skogsbruk.

Sedan dess har arealen skogsmark där det sprids konstgödsel ökat med 20 000 hektar.

– Vi ser ju det att det får en ökad skogstillväxt. Träden ökar sin volymproduktion, främst diametertillväxt men också totala volymen, säger Roger Hällestrand på Sveaskog.

Men baksidan av konstgödselanvändningen är också risken för övergödning av våra vattendrag och hav. För tar vegetationen i skogen inte upp kvävet kan det läcka ut i vattnet och skada ekosystemen där.

– Om det är så att det läcker kväve från en skog så kommer det kvävet förr eller senare att hamna i havet via bäckar, åar och sjöar. Där leder ökad kvävetillgång till allvarliga algblomningar till exempel, säger Joachim Strengbom på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Mer om konstgödsel i skogen

SCA: Lönsamt för Sverige

#text=4776389#ett tillfälligt stopp för gödslingen, i väntan på mer forskning om de långsiktiga effekterna, säger skogsföretagen att det rör sig om väldigt lönsamma investeringar.

Gödsel minskar renbetet

Renlav i Jokkmokk. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio

#text=4777161#upplever stora problem i och med den ökade användningen av konstgödsel i svenska skogar. Det påverkar renarnas bete, marklaven.


#text=4775168#Debatt mellan Helena Leander (MP) och Bengt-Anders Johansson (M) i miljöutskottet.

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista