Kina och Japan vill ha mer makt

Både Kina och Japan kämpar i hård konkurrens med varandra om större inflytande i världspolitiken. Deras eknomier är lika stora som många västländers men hittills har ingen av dem varit med fullt ut i de mäktigaste politiska kretsarna.

Ett skifte är på gång. Japan vill bli en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, där Kina redan sitter sedan starten.

Kina å sin sida deltar för första gången i det kommande G7-mötet mellan världens sju rikaste nationer, om än bara i utkanten på en middag. I G7 har däremot Japan ingått länge.

De två asiatiska ekonomiska undren söker sig starkare ställningar i storpolitiken. Säkerhet, muslimsk terrorism, oljepriser och valutakurser är några skäl.

De två länderna samarbetar mycket, men det är också en knivskarp konkurrens dem emellan.

Japansk oro över Kina
Den kinesiska ekonomiska explosionen har lockat till sig USA:s uppmärksamhet, något som oroar Japan som är militärt beroende av sin allierade partner USA sedan andra världskriget.

Den japanske premiärministern Koizumi tog förra vintern ett historiskt och för många japaner chockerande beslut att gå USA till mötes genom att skicka trupp till Irak. I retur får nu Japan USA:s stöd för en permanent stol i Säkerhetsrådet.

Japan har tidigare verkat genom bistånd och investeringar för att skaffa sig internationellt inflytande. Kanske vågar inte Japan nu lita lika mycket på USA:s beskydd när grannen Kina på andra sidan havet vrider om huvudet på såväl USA som hela världen.

Snabb ekonomisk utveckling
Kina å sin sida oroas över att det folkrika landets ekonomi helt enkelt utvecklas allt för snabbt och har bland annat huvudvärk över oljetillgången, banksystemet och inkomstskillnaderna.

Kina är till exempel ett av de få länder, som är kvar i södra Sudan för oljeutvinning och i Västafrika, där oljan pumpas längs kusten, växer det upp olika Chinatowns.

För att komma med fullt ut i G7 måste Kina troligen justera värdet på sin valuta eller släppa kursen helt fri. Framförallt USA pressar Kina hårt att revalvera, alltså skriva upp valutakursen, för att kinesiska varor ska bli dyrare och hejda exporten som sköljer över USA och skapar enorma underskott i den amerikanska handelsbalansen. En export som enligt amerikanska fackföreningar tar jobben från amerikaner. Hittills har Kina hårdnackat sagt nej till en revalvering.

Ett skifte är på gång. De två asiatiska giganterna vill in på den storpolitiska scenen, fullt ut.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".