Palestinierna nya medlemmar i Unesco

FN organet Unesco röstade idag för att ge palestinierna fullt medlemskap i organisationen. Efter starkt motstånd från bland andra USA, som menar att beslutet kan skada fredsprocessen, röstade 107 länder ja. 14 länder, däribland Sverige, var emot, och 52 länder lade ner sin röst. Palestinierna hoppas att Unesco-omröstningen är ett steg på vägen mot ett fullvärdigt medlemskap i FN.

- Länge leve Palestina, ropade en delegat på franska efter det ovanligt spända mötet i Paris. 

Trots att USA hotat dra in sin finansiering av Unesco, närmare 80 miljoner dollar om året, valde alltså FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur att ge palestinierna tillträde.

Medlemskapet har stark symbolisk betydelse, men innebär inte att Palestina kommer att bli en av FN:s medlemsstater.

Den frågan ska tas upp av säkerhetsrådet, och USA kommer där att tveklöst använda sitt veto.

USA anser inte att tidpunkten är den rätta; palestinierna måste först förhandla fram ett fredsavtal med Israel.

– Den enda vägen till en palestinsk stat är genom förhandlingar, det finns inga genvägar. Initiativ som detta är kontraproduktiva, sa USA:s Unesco-ambassadör, David Killion.

Men många i arabvärlden ser omröstningen som ett tecken på USA:s minskade inflytande i världen, och Israels ökade isolering.

Israels Unesco-ambassadör kallade omröstningen en tragedi.
– Unesco ska ägna sig åt vetenskap, inte science-fiction, sa han.

EU hade ingen enad linje i frågan. Frankrike röstade för, Tyskland emot, Sverige röstade också nej.

Enligt vad Ekot erfar var alliansen splittrad inför omröstningen och eftersom utbildningsdepartementets röst väger tyngst i Unesco-sammanhang var det Jan Björklund, snarare än Carl Bildt, som avgjorde hur Sverige skulle ställa sig.

Cecilia Uddén, Jerusalem

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista