Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upp till hovrätten att ta upp Johan Asplundfallet

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 17.50
Föreligger tvivel i skuldfrågan
(2:00 min)
Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

31 år sen har gått sen den 11-årige Johan Asplund försvann från sitt hem i Sundsvall för att sedan hittas mördad. I dag gick överåklagare Björn Ericson ut med sin bedömning att domen mot Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, bör få resning i frågan.

Fallet med Johan Asplund var det första mordet som Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, tog på sig skulden för, år 1993.

För tio år sen dömdes han för mordet på Johan Asplund av tingsrätten i Sundsvall. Det är den domen som överåklagare Björn Ericson nu har granskat och som han anser bör prövas på nytt.

Eva Nilsson har arbetat med Björn Ericson med målet:
– Vi menar att det föreligger sådana tvivel i skuldfrågan att det finns synnerliga skäl att pröva ansvarsfrågan på nytt, säger hon.

I domen fanns ingen teknisk bevisning som band Sture Bergwall till Sundsvall vid tiden för Johans försvinnande.

Sture Bergwall dömdes i stället baserat på att han lämnat unika uppgifter som endast en gärningsman borde ha kunnat känna till.

Exempelvis visste han var på kroppen Johan Asplund hade ett födelsemärke, men kännedomen om födelsemärken hade Sture Bergwall fått från polisens utredare.

Christer van der Kwast var den åklagare som väckte åtalet mot Thomas Quick 2001. Så här säger han om Björn Ericsons utredning.

– Jag säger bara att det här är i bästa mening en ofullständig beskrivning av det bevisläge vi hade att hantera och av det domstolen fick presenterad. Den beskrivning jag sett att Björn Ericson ger av utredningen är inte korrekt; den är vilseledande, den utelämnar information och den har inte tillhandahållit någon utredningsinsats värd namnet, säger han.

Så här kommenterar vice överåklagare Eva Nilsson uttalandet från Christer van der Kwast:

– Vi har fått en helt annan uppfattning när vi gått igenom utredningsmaterialet.

Nu är det upp till hovrätten för nedre Norrland att bedöma om man ska ta upp Johan Asplundfallet igen.

I de domar som Sture Bergwall beviljats resning för tidigare, har han blivit frikänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".