En vy över miljonprogramshusen i Masmo mellan Vårby gård och Fittja söder om Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Flera bostadsbolag har inte råd att renovera

"Fastighetsägare har själva ansvaret att rusta upp sina hus"
1:43 min

Miljonprogrammen är nu 50 år och i stort behov av renovering. Men alla kommunala bostadsbolag anser sig inte ha råd och meningarna går isär kring hur det ska finansieras.

– Man gör ju det som är det akuta. Det åtgärdas ju, men att göra en upprustning även om det är ett lågt innehåll i den, det är svårt att klara av. Och det främsta skälet är ju att betalningsförmågan på de orterna är väldigt låg, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

Miljonprogrammen, som byggdes på 60 och 70-talet är nu stort behov av renovering. Men det kostar stora summor. Mellan 50 miljarder och 275 miljarder kronor, beroende på hur omfattande renoveringar som görs. Många kommunala bostadsbolag, ett 100-tal enligt Sabo, har inte tillräckligt med pengar.

I storstäderna gör bostadsbristen att höjda hyror kan täcka kostnaderna, men i mindre kommuner, med låg tillväxt, är det svårt enligt Sabo.

Men vems är ansvaret och hur ska pengar komma till för att kunna renovera bostäderna?

Socialdemokraternas föreslår i sin skuggbudget att införa en statlig lånegaranti på 20 miljarder, något de menar skulle ge möjlighet till renovering av 60 000 lägenheter under nästa år.

Sabo vill att det ränteavdrag som villa- och bostadsrättsägare har också ska komma hyresgäster till del, och i väntan på en utredning om det efterlyser de att system motsvarande Rot infördes för fastighetsägare.

Bostadsminister Stefan Attefall menar att problemet inte är så stort, men att de tittar på frågan.

– Vad kan man göra från ägaren sida, utan att bryta mot något regelverk, men också hur kan vi hjälpa till från statens sida? Det tittar vi närmare på just nu, men det är den typen av kommuner som har speciella problem. Men den generella bilden är att det alltid är privata eller kommunala fastighetsägare som har ansvar för att rusta upp sina lägenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".