Stark börsmånad avslutade med kraftigt fall

Stockholmsbörsen gick upp med 12,8 procent i oktober. Sista dagen slutade dock på minus. Boliden och Scania var måndagens största förlorare av storbolagen.

Vid stängning hade OMXS-index backat med 3,1 procent till 308,6. Utvecklingen var likartad i hela Europa och som vanligt var det eurokrisen som fick börsskärmarna att blinka röda.

Av storbolagen var det bara Lundin Petroleum och Swedish Match som gick upp. Mest tappade Boliden och Scania med nedgångar på 6,6 respektive 5,6 procent.

Annars var oktober en bra börsmånad med en uppgång på 12,8 procent. Vi får gå tillbaka ända till 2002 för att hitta en starkare oktobermånad. Flera storbolag lyfte med över 30 procent. Allra bäst gick det för Lundin Petroleum som var upp med 87,9 procent i oktober.

– Men fortfarande är det inte fri lejd, utan börsen kan mycket väl gå ned fem procent i november, varnar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".