Foto: Frank Augstein/Scanpix.

Tyskt kärnkraftsstopp kan ge Sydsverige dyr el

"Högre elpriser om det blir väldigt kallt"
1:30 min

Elkonsumenterna i södra Sverige kommer att få betala ett högre elpris än resten av svenskarna när landet från och med i dag delas in i fyra elområden. Samtidigt begränsas Tysklands möjligheter att exportera el till Sverige.

På sikt kan det till och med bli så att Tyskland vid enstaka tillfällen helt stänger av elexporten till Sverige.

– Vi övervakar det noga och försöker undvika det så mycket som möjligt, säger Matthias Kurth, president vid Bundesnetzagentur, den tyska motsvarigheten till Energimarknadsinspektionen.

Tidigare i år stängde Tyskland åtta kärnkraftsreaktorer. Det kan enligt Matthias Kurth betyda att Tyskland, vid enstaka tillfällen, stoppar exporten av el till Sverige.

En sådan begränsning, och det faktum att Tyskland i vinter blir mer beroende av elimport, kan leda till högre elpriser för kunderna i södra Sverige.

– Det innebär att de inte har samma förutsättningar att exportera kraft till Norden ifall det blir väldigt kallt här. Det kommer att påverka i form av att det blir ännu högre elpriser om det blir väldigt kallt, säger Lars Lagerkvist, vd för Eon försäljning.

Tyskland är dock redan gång att ersätta de stängda kärnkraftsverken, berättar Matthias Kurth, i första hand med kolkraft.

Hotet om att begränsa exporten gäller därför i första hand i vinter. Redan om två år ska nya kolkraftverk, med en produktionskapacitet större än de stängda kärnkraftverkens, stå klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".