Foto: Scanpix.

Rebeller hotar hämnas Kenyas militäroffensiv

Gerillaledare: Vi ska se till att de får sörja
1:52 min

I Somalia varnar nu de islamistiska rebellerna i al-Shabab för hämnd efter ett bombangrepp som träffade ett flyktingläger. Minst fem personer dödades och det är de första uppgifterna som kommer fram om civila dödsoffer i den kenyanska militäroffensiven inne i Somalia.

Fem civila, varav tre barn, dödades i den kenyanska flygattacken i södra Somalia i söndags. Det uppger Läkare utan gränser, som arbetar i området.

Över 50 personer skadades också, minst 30 av dem barn, enligt organisationen. al-Shabab utlovade genast hämnd.

– Kenya har brutalt massakrerat civila. Vi ska se till att de får sörja mer än vi, sa en lokal gerillaledare.

al-Shabab har redan hotat med terrorattentat i Kenya, som svar på militäroffensiven in i Somalia, som nu har pågått i över två veckor.

Kenyansk militär hävdar att det var ett al-Shabab-mål som bombades, efter uppgifter om att en hög ledare för den islamistiska milisen skulle finnas där. En militärtalesman säger att det var gerillan själv som sen styrde ett träffat brinnande fordon rakt in i lägret.

Hundratusentals somalier är på flykt i sitt eget land på grund av den svåra torkan.

al-Shabab anses ha försvagats av intern splittring och förlorat mycket folkligt stöd under den svåra hungerkatastrofen efter sitt agerande, eller brist på agerande under nöden.

Men civila dödsoffer under en utländsk militärinvasion riskerar att vända den folkliga opinionen.

Den somaliska övergångsledningen har vacklat i sitt stöd för Kenyas militära aktion. Somalias president protesterade mot invasionen, bara några dagar efter att landets försvarsministrar skrivit under ett avtal om samarbete.

Men i går träffades de två ländernas premiärministrar i Nairobi för att reda ut frågetecknen. De sa i ett gemensamt uttalande efteråt att de är överens om att den al-Qaida-anknutna islamistgerillan är en gemensam fiende för regionen och världen och som därför måste bekämpas tillsammans av båda länderna, med stöd från omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".