Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nordiskt samarbete föregångsmodell

OECD presenterar projektet som föregångsmodell
0:52 min

Det nordiska samarbetet för att ingå avtal om att få information från skatteparadis har lyckats så bra att det föreslagits som modell för andra OECD-länder.

Nu på morgonen diskuteras projektet i samband med Nordiska Rådets möte i Köpenhamn.

Det var 2006 som de nordiska länderna bestämde sig för att gå ihop och tillsammans sätta press på skatteparadis som Cayman Island, Bermuda och nederländska Antillerna.

Genom att samarbeta har man fått en starkare position, lyckats koordinera förhandlingarna och fått ner kostnaderna för förhandlingsarbetet.

Fram till och med nionde december förra året så hade länderna i Norden ingått minst 28 avtal om informationsutbyte med olika skatteparadis och fler avtal väntas inom kort, något som ses som en stor framgång och också uppmärksammats internationellt.

Bara USA och Frankrike har varit lika framgångsrika, vilket har gjort att OECD presenterat det nordiska projektet som en föregångsmodell på hur medlemsländerna kan samarbeta i skattefrågor internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".