"Berusning ursäkt för HD"

En man som knivskurit två personer svårt, hävdar att han var för berusad för att minnas vad han gjort. Högsta domstolen anser därför att han inte haft det uppsåt som krävs för att han ska dömas för mordförsök.

Istället ska han dömas för grov misshandel anser HD i en dom, som alltså är prejudicerande.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar de både professorerna i straffrätt, Madeleine Leijonhufvud och Susanne Wennberg, HD-domen.

– En grupp domare i HD har upphöjt berusning till en ursäkt och sopar bort en grundregel i svensk straffrätt, skriver de båda.

Leijonhufvud och Wennberg anser att lagstiftningen bygger på att om man frivilligt försätter sig i berusat tillstånd, ansvarar man för följderna.

Att den åtalade nu på grund av berusning inte inser vidden av sitt handlande innebär att han kan gå fri från uppsåtligt brott.

– Följden av HD-domen blir i vissa fall att gärningen graderas ned till ett lindrigare brott, skriver det både straffrättsexperterna, Madeleine Leijonhuvud och Susanne Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".