Ny kriminalvårdschef vill ändra attityder

På söndagen meddelade justitieministern att chefen för Rikskriminalpolisen, Lars Nylén, blir ny generaldirektör för Kriminalvårdstyrelsen. Nylén anser att det finns brister i säkerheten.

– Vi hade helst sett att de rymningar och fritagningar som har varit i sommar inte hade kunnat ske, säger Lars Nylén.

Lars Nylén som är 56 år gammal har före uppdraget som rikskriminalpolischef varit länspolischef i Uppsala och dessförinnan polismästare i Tierp.

Utnämningen sker formellt på måndag och kommer alltså mycket snabbt efter att företrädaren Lena Häll Eriksson lämnade sitt uppdrag efter sommarens spektakulära rymningar från bland annat Hall och nu senast från anstalten i Mariefred.

Enligt Lars Nylén handlar säkerheten på fängelserna inte bara om lås och bom för att stoppa rymningar utan också om bättre vård och bättre regler.

– Allting som har med säkerhet att göra blir en balans mellan hotbilden, det fysiska skyddet, personalen och attityder. Den balansen måste finnas på varje anstalt och i varje led av kriminalvårdens verksamhet, säger han.

Kan det vara så att själva vårddelen är eftersatt idag och att man har betonat teknisk säkerhet för mycket?

– Det får vi väl titta på nu. Det handlar nu om att få lugn och ro och ordning och reda på anstalterna så att man kan jobba med vården, säger Lars Nylén, blivande generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".